Beställ katalog
  • Inredning
  • Kök

Så får du just ditt drömkök

Att bygga ett nytt hus innebär också ett sprillans nytt kök. Och en hel del val att göra, även om köket i en Smålandsvilla serveras med en god standard redan från början. Så hur gör man då för att skapa sina drömmars kök? Det vet Jonas Sandberg, säljchef hos vår köksleverantör Vedum.

Kännas bra i kökshjärtat

När du ska välja din Smålandsvilla: titta noga på hur köket i de olika husmodellerna ser ut. Vår filosofi med mycket hus (och kök) för pengarna ger nämligen inte rum för några ändringar i kökets planlösning. Men sedan är det upp till dig att skapa ditt drömkök. För köksdrömmar är högst individuella, och här är det oerhört viktigt att du hittar ett kök som känns rätt just för dig, menar Jonas.

– Ett kök ska ju sitta där ett tag. Titta runt på så många kök du kan, inspireras av inredningstidningar och plocka små detaljer här och var. Dina val ska kännas bra i kökshjärtat.

Hur vill ni ha det?

Ett bra tips för att hitta ditt drömkök är att fundera över hur familjen kommer att använda det. Hur mycket mat lagar ni? Har ni ofta gäster? Eller är någon i familjen kanske en riktig mästerbagare?
– Här gäller det både att titta på arbetsytor och förvaring, du ska ju få plats med dina kastruller. Men titta också på de tekniska produkterna, alltså vitvarorna. Ni ska få till en helhet som passar just era behov, förklarar Jonas.

Lägg till smarta detaljer

Idag vill vi inte bara få våra kök att se ut som vi vill, den personliga trenden sträcker sig också in i skåp och lådor. Här har köksbranschen utvecklats en hel del, berättar Jonas. Idag finns en uppsjö av olika tillbehör att komplettera ditt drömkök med, från olika kryddfack till knivinsatser och foliehållare.

– Här är mitt tips att vara lite nördig för att få allt som du vill ha det. Och gör det direkt, annars är det risk att det blir som när man renoverar – om du inte gör det helt färdigt från början kommer listerna aldrig upp.

Enkla knep för drömstilen

Även om industristilen fortfarande är populär, kommer de mer klassiska köken också starkt just nu, berättar Jonas. Men oavsett vilken stil du vill ha på ditt drömkök blir det extra bra när du följer receptet – att inte blanda in för många olika ingredienser i inredningen gör det enklare att få en fungerande helhet. Köket får också gärna bli en del av husets röda tråd. Alltså att de val du gör i ditt kök får återkomma i andra delar av huset.
– Det ger ett helhetsintryck som känns väldigt genomtänkt, nästan lite arkitektritat. Du kan till exempel välja en ramlucka både i köket och i badrummet, och gärna även matchande innerdörrar, tipsar Jonas.

Få koll på kulören

Vitt och fräscht-trenden blev långvarig, men fick ge upp till sist. Idag vill vi gärna sätta färg på våra kök, och här finns inget rätt eller fel, enligt Jonas. Inte ens att välja ett vitt kök – du kan fortfarande skapa en varm och ombonad känsla genom att jobba med detaljerna, allt handlar om din egen smak. Men det finns en viktig sak att ta reda på.

– Tänk på att kulörer upplevs olika i olika ljus, så ta reda på hur solen kommer att ligga i ditt nya kök. Har du ett ljust läge funkar ett mörkare kök, men om huset ligger lite mörkt kommer det att bli så mycket bättre med ett ljusare kök, konstaterar Jonas.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Karin Hjerpe Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.