Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Inredning
  • Trender

Nybyggda hus i lantlig stil: inspiration kommer lastat

Det bästa av två världar kan låta som en sliten klyscha, men när det gäller nybyggda hus i lantlig stil är den bara så sann. Charmigt, ombonat och trivsamt till tusen – men helt fritt från knarrande golv, läckande tak och musinvasioner. Kan det ens bli mer hemtrevligt?

Hem för en lite härligare vardag

En sak är säker, den lantliga stilen är här för att stanna. Men vad är det då som gör att vi älskar den så mycket? Ja, kanske är det helt enkelt så att vi förknippar det med ett lite enklare sätt att leva? Möjligheten till en vardag som doftar av nygräddade kanelbullar och tvätt som fått torka i solen. Möjligheten att bo på en plats där du känner dina grannar – där barnen kan springa rätt ut i leken. Ja, egentligen allt det där som också ingår i drömmen om ett eget hus.

Ett välkomnande första intryck

Gammaldags charm möter modern bekvämlighet. När det gäller det yttre är spröjsade fönster, klassiska takpannor och fasad i träpanel klassiska ingredienser i ett lantligt hus. Detaljer som en fin entréveranda ger det lilla extra – liksom att omge ditt nya hem med en riktig mormorsträdgård, gärna komplett med odling för husbehov.

Stor valfrihet i kulörval

En klassiskt lantlig färgsättning skapas med kontraster mellan fasad och detaljer. Falurött är förstås aldrig fel, kombinerat med vita knutar om du vill – eller varför inte med detaljer i ockragult? Ett lantligt hus klär också fantastiskt fint i gult kombinerat med vitt eller grått, i mjuka vita nyanser med rött eller grönt som accentfärg – eller ljusa pasteller inspirerat av sekelskifteshusen. Vill du ge ditt lantliga hus en mer modern känsla kan du också skippa kontrasterna och jobba ton-i ton. Låt din egen smak, och husets omgivning bestämma. Glöm bara inte att ta en titt i detaljplanen, så att inga krav där sätter krokben för dina planer.

En stil med många ingredienser

Vad är lantlig stil för dig? Allmoge, romantisk shabby chic eller kanske en mer rustik fransk lantstil? Eller känner du dig mest som hemma i Astrid Lindgrens värld? Det fina i kråksången är att den lantliga stilen i sig innehåller så många olika stilar. Här är det fritt fram att välja och vraka. En blommig tapet och knotiga pelargoner skapar lantlig romantik, möbler och detaljer i trä och andra naturmaterial ger en ombonad känsla. I köket vill vi gärna ha ramluckor och vitrinskåp med spröjs. Ljusa, mjuka kulörer är helt rätt – men även hem med lantlig stil mår bra av lite färg. Självklart klär ett lantligt hus lika bra i en modernare kostym, men krydda då gärna med några mer rustika inslag. Varför inte några väl valda loppisfynd? Att blanda gammalt och nytt ger en oslagbart hemtrevlig känsla på direkten.

Lagom lantligt just för dig

Kanske är det ändå just det som är själva grejen med den lantliga stilen: att du själv kan välja vad som är lagom lantligt för dig. Att du inte behöver försaka någon bekvämlighet bara för att hålla stilen. Fast att verkligen göra slag i saken och flytta ut på landet är kanske inte något för dig? Inga problem, ett hus i lantlig stil trivs oftast lika bra även i mer stadsnära lägen. Du bestämmer var du vill skapa din egen lantliga husdröm, och hur den ska se ut. Lycka till!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.