Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Inredning

Fönsterfärgen fixar stilen

Att färgen du väljer på husets fasad är viktig för husets stil är en självklarhet. Men det finns en annan finurlig detalj att tänka på: fönsterfärg. Här tipsar vi om några bra grejer att tänka på när du ska välja färg till dina fönster.

Rätt fönsterfärg ger rätt helhetsintryck

Fönsterfärg hjälper dig att följa en viss stil – eller att bryta den, för all del. För färgen du väljer på husets fönster, och fönsterfoder, påverkar helhetsintrycket av huset en hel del. Om man har ett gammalt hus brukar det bästa vara att utgå från de färgsättningar som var på modet vid tiden huset byggdes. Men du som bygger en ny Smålandsvilla har ju lyxen att själv få bestämma hur ditt drömhus ska se ut.

Kontrast eller ton-i-ton

Tricket för att lyckas med ditt färgval är förstås att den ska funka ihop med fasaden – och här finns två vägar att gå. Genom att välja en fönsterfärg som kontrasterar mot fasaden framhäver du fönstrets detaljer, genom att jobba ton-i-ton lägger du mindre fokus på dem. Hus med klassisk stil har ofta större fokus på detaljerna, medan hus i modern stil strävar efter ett så stilrent uttryck som möjligt. Ett tips för dig som vill ge intrycket av ännu större fönster är att välja samma kulör på fönster och foder.

Fönsterfärg och omgivningen

Innan du ska välja färg till dina fönster, ta också en titt på vad som finns runt omkring huset och fundera på om du vill smälta in, eller sticka ut. För även om fasadkulören gör störst intryck har fönsterfärgen också ett finger med i spelet. Om ditt hus bor tillsammans med en massa andra hus, kan det till exempel vara klokt att kolla om det finns ett gemensamt tema i val av fönsterfärg.

Fönsterfärg till moderna hus

Om du drömmer om ett hus med modern och stilren känsla väljer du fönster utan spröjs, och siktar på att matcha fasaden – alltså att välja färg som jobbar ton-i-ton eller kanske rent utav helt monokromt. Här är grå nyanser på fönster ett populärt val, de smälter så fint samman med fasader i grått – liksom med andra jordnära fasadkulörer vi gillar så mycket just nu. För att ytterligare förstärka det rena uttrycket: låt gärna fönstrens foder få samma kulör som fasaden.

Fönsterfärg för industriell stil

Är du mer sugen på ett industriellt uttryck? Då rekommenderar vi spröjsade fönster i mörkgrått – de ger den industriella stilen en välkommen uppdatering. Matchas med fördel av en fasad i grått eller andra naturnära toner.

Fönsterfärg till lantliga hus

För dig som fastnat för den ljuva lantliga känslan gäller det att välja spröjsade fönster och jobba med kontraster. Tänk bara på den ikoniska röda stugan, med vita knutar – och vita, spröjsade fönster. Men tittar vi ännu längre tillbaka i tiden så målades fönster faktiskt sällan vita, så du som vill ha ett klassiskt vackert hus har gott om andra alternativ. Vad säg till exempel om en vit, ljusgul eller ljusgrön fasad med röda fönster? Gärna matchat med en röd dörr.

Fönsterfärg för New England-känsla

Föredrar du New England-stilen? Då kör du antingen klassiskt och väljer vitt på vitt – med spröjsade fönster såklart – och toppar med ett svart tak. Eller så väljer du det lite modernare spåret för New England-stilen, och satsar på en fasadkulör som ger känslan av ett hus vid havet istället. Bara så snyggt!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.