Beställ katalog
  • Kök
  • Trädgård

Bygga utekök: SmålandsVillan tipsar

Att kunna laga sommarens middagar i ditt utekök är en härlig del av villalivet, vare sig det handlar om storslagna pizzabufféer eller bara en nygrillad korv med bröd. Här dukar vi upp tips och inspiration för dig som är sugen på att bygga utekök.

Hitta platsen för ditt utekök

Det bästa uteköket är det som kommer till användning, därför är det smart att tänka till kring var du ska placera det. Dels vill du förstås ha nära till matbordet för smidig servering, dels är det toppen att enkelt kunna nå ditt innekök – så att du slipper släpa disken genom hela trädgården. Att bygga utekök på altanen är därför ofta ett bra val. Då slipper du dessutom markarbetet. För om ditt utekök ska placeras på backen behöver det ju en fast och plan yta att stå på. En annan bra grej att tänka på redan från början är hur du kan skydda ditt utekök från vädrets makter. För mycket regn och snö kan bli tufft även för tåliga material.

Utrusta ditt utekök

När du hittat platsen för ditt utekök är det dags att fundera på vad du vill ha i det. En grill är väl smått obligatoriskt, eller vill du kanske ha både kol- och gasolgrill? Kanske vill du även lyxa till det med en pizzaugn – eller varför inte en rök? Valet är ditt, men det är inte fel att börja i en mindre skala. Du kan ju alltid bygga på ditt utekök med tiden. Men tänk på att bra arbetsytor i uteköket är lika viktigt som i inneköket, och tillgång till eluttag gör livet lättare. Och glöm inte att tänka till kring förvaring. Det är värt mycket att ha allt du behöver nära tillhands.

Fixa rinnande vatten i utekök

Disken fixar du säkerligen inomhus, men vad sägs om att kunna skölja av dina nyplockade tomater eller skrubba färskpotatisen direkt i uteköket? Att fixa en diskho med rinnande vatten är faktiskt inte svårt alls. Så länge du nöjer dig med kallvatten kan du dra en vanlig trädgårdsslang från utekranen på huset till utekökets blandare. Kopplingar för det hittar du i byggvaruhuset. Tänk bara på vattnet då inte håller dricksvattenkvalitet, om du vill kunna dricka vattnet krävs andra anordningar. Du behöver också tänka igenom vart det använda vattnet ska ta vägen sedan. Här finns lite olika alternativ, men enklast är kanske att låta det rinna ner i en dunk som du tömmer med jämna mellanrum.

Köpa utekök – eller bygga utekök?

Nu har du nog planen klar för dit utekök, och då är det dags att börja bygga – eller köpa någon färdig lösning. Sådana finns det nämligen gott om, IKEA har till exempel en hel serie med uteköksmoduler som du kan kombinera ihop till ett utekök som passar just dig. Väljer du att bygga själv: tänk på att välja material som klarar utelivet. Flera av byggvaruhusen bjuder på goda råd kring detta på sina webbplatser, vissa har till och med färdiga ritningar. Bygger du själv kan du tjäna på att bli OBOS-medlem. Då får du till exempel 10% rabatt hos Beijer Byggmaterial.

Inredning till utekök

När det gäller inredning av ditt utekök går det alldeles utmärkt att låta din stil gå igen även här. Inred som du gör inomhus, men undvik för ömtåliga prylar. Du vill ju inte behöva plocka in och ut grejer vid minsta regnskur, eller hur? Och förutom vilka färger och material du väljer till ditt utekök är växter ett säkert kort för att sätta stilen. En romantisk klätterros eller klematis på spaljé fixar det lantliga uttrycket, medan prydnadsgräs eller olivträd genast blir mer modernt. Om du har rätt läge är ju även ett citronträd ett utmärkt val för uteköket. Och missa inte att göra plats för krukor med färska kryddörter – en härlig detalj som sätter extra piff på såväl utekökets uttryck som din matlagning.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.