Beställ katalog
  • Inredning
  • Kök
  • Trender

Hetast just nu: vi kollar in kökstrender

Hur ser det ut i hemmets hjärta idag? Och hur kommer våra kök att se ut i framtiden? Häng med på en trendspaning i köksregionerna, vår guide är Jonas Sandberg, säljchef på Vedum.

Från vitt till kulör

Den var onekligen seglivad, men nu verkar vi ha övergett vitt och fräscht-trenden. Idag väljer många nyanser av beige och grått istället. Men också kulörer som blått och grönt är populära, berättar Jonas.
– Förr var det i princip bara tre nyanser av vitt som gällde, men nu vågar allt fler ta ut svängarna. Vi har till exempel en dimgrön nyans som blivit extremt populär. Den passar fint att kombineras med golv i ek och en grå bänkskiva, då får du ett modernt kök med en varm känsla: ett kök som är trevligt att vara i. Men du är inte hopplöst ute om du ändå vill ha ett vitt kök, det går fint att jobba med gröna växter och andra detaljer för att få den där ombonade varma känslan.

Röda tråden är viktig

Kanske beror det på att vi vant oss vid att inreda öppna planlösningar nu – för en stark trend är att hitta den röda tråden i sin inredning med hjälp av såväl material- som kulörval. En trend som också ofta förespråkas av inredare.
– Det har blivit jättestort. Man vill gärna visa upp att man tänkt till, och det berör inte bara köket utan hela bostaden, konstaterar Jonas.

Klassiskt är åter modernt

När det gäller val av stil är det förstås den egna smaken som råder. Men kanske börjar den populära industristilen tappa något, till förmån för en mer traditionell look, menar Jonas.
– Det verkar gå lite mer åt det ombonade hållet nu, med klassiska luckor och en varm känsla. Trä kommer också starkt, om inte i form av luckor, så gärna i olika inredningsdetaljer. Kanske blir det så i oroliga tider, att vi längtar efter något som känns gammalt och hederligt?

Detaljerna i fokus

Vi bryr oss också allt mer om kökets detaljer, dels sådana som finns där för syns skull – dels detaljer med funktionen i fokus. Extra lyckat blir det förstås när det både blir snyggt och praktiskt, som en underlimmad diskho. En lösning som nu blir standard i alla SmålandsVillans kök.
– Farmorsdiskbänken med stor plåt är borta, så är det. En underlimmad ho är både snyggare och enklare att hålla ren, den gör mycket för hur kökets standard upplevs, konstaterar Jonas.

Lådorna regerar

Trenden med öppna hyllor för finporslinet verkar däremot vara på väg bort. Inte så konstigt, kanske, för hur fint det än må vara så ska det ju underhållas… Tur då att det finns bekvämare alternativ, som glatt sväljer vardagsporslinet även om det inte är av nobelkvalitet. Vi pratar förstås om lådor.
– Lådor är perfekt! Att ha gott om lådor i sitt kök ger en mycket bättre översyn, du vet var du har dina saker och varje sak får sin plats. Extra bra är det att ha lådor precis intill diskmaskinen – som i SmålandsVillans nya kök. Då kan du enkelt plocka i och ur, både smidigt och ergonomiskt, tipsar Jonas.

Husets hjärta i framtiden

Till sist, en liten framtidsspaning. Hur tror Jonas att våra kök kommer att serveras i framtiden?
– Även om det är extremt svårt att titta i spåkulan i dessa tider tror jag att öppna kökslösningar är här för att stanna. Folk vill vara med idag, det är inte som på 60- eller 70-talet när gästerna kom lagom tills middagen stod på bordet. Däremot tror jag vi kommer se fler lösningar för att dölja disken framöver. Trä och naturmaterial kommer också allt mer. Men furu verkar inte få någon revansch, det blir nog lite för mycket fjällstugevarning med det. Fast man ska väl aldrig säga aldrig, egentligen...

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.