Beställ katalog
  • Energi
  • Finansiering
  • Miljö/hållbarhet

Nu släcker vi 6 myter om solceller för villa

Dyrt och krångligt – eller alldeles, alldeles underbart? Det finns många olika åsikter om att utrusta sitt hus med solpaneler, och många olika myter. Låt oss passa på att släcka några av dem.

1. Det kan aldrig löna sig

Kanske är det här den vanligaste solcellsmyten av alla. Och ja, solpaneler kostar en hel del. Men se det som ett sparande. I en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6-7.000 kr per år med solceller. Det ger en avkastning på 5 till 7 procent, vilket är betydligt bättre än bankräntan. I genomsnitt har din solcellsinvestering betalat sig på 10-15 år, för vissa går det till och med snabbare än så. Det gör att du kan njuta av alldeles gratis el under resten av anläggningens livstid.

2. Det är för kallt i Sverige

Sverige är ju berömt för sitt vintermörker, så visst kan det vara svårt att tro att solceller här kan vara en bra idé. Men även om våra svenska solceller producerar mindre under vintern har vi ju långa dagar och många soltimmar under resten av året. Faktiskt ungefär lika många soltimmar som Tyskland, som producerar mycket mer solel än Sverige. Solceller funkar dessutom fint även när det är lite molnigt, och trivs alldeles strålande i vårt svenska klimat – solcellerna fungerar nämligen som allra bäst när det inte är för varmt.

3. Solceller låter så komplicerat

Kanske har du tänkt att det där med solpaneler på huset låter krångligt? Oroa dig inte. Du behöver inte alls vara teknikexpert för att ha solceller. Precis som med andra elinstallationer får du ändå inte installera dem själv. Och när experterna på det har gjort sitt jobb sitter solpanelerna bara där och gör sitt jobb – du behöver inte bekymra dig om något underhåll. Bara glädjas åt elen de producerar.

4. Solceller sabbar värdet på huset

Solceller som förstör taken och gör husen fulare, har du också hört talas om det? Då kan vi med glädje avslöja att inget av det stämmer. Solceller monteras enkelt ovanpå takbeläggningen, alltså takplåten eller takpannorna, och skadar inte taket alls. Naturligtvis är utseendet en fråga om tycke och smak. Men kanske blir solpanelerna vackrare i dina ögon om vi berättar att undersökningar visar att de faktiskt ökar värdet på huset? Med dyra elpriser är ju låga driftskostnader viktigare än någonsin förut. Känner du ändå att de inte passar på ditt hus? Då kanske du kan ha dem på garaget istället?

5. Man måste ju ha bygglov för solceller

Nja, så var det visserligen förr. Men sedan 2018 kan de allra flesta sätta upp solpaneler på sin villa utan att behöva bygglov. Här finns dock fortfarande vissa undantag: till exempel om solcellerna ska sitta på platta tak (eftersom de då behöver sitta på en ställning som vinklas upp mot solen), om byggnaden är K-märkt eller om solcellerna kan störa Försvarsmaktens arbete. Din kommun vet vad som gäller för dig.

6. Det blir säkert billigare i framtiden

Tänk om jag får bättre solpaneler till ett lägre pris om jag väntar? Kanske det, men solceller har funnits så länge att även om de fortsätter förbättras blir skillnaden marginell. Idag går det fortfarande att få skattereduktion för solceller, ett initiativ för att få fler att hoppa på tåget – men frågan är hur länge? Se dina solpaneler som en investering istället för en kostnad. Ju snabbare du installerar din anläggning, desto snabbare kan du minska din elräkning.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Rebecca Nykvist Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.