Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Energi
  • Finansiering

Köpa hus - Nytt eller begagnat?

När du kommit så långt i processen att du vill köpa hus kommer oundvikligen frågan: nytt eller begagnat? Ett nytt hus kan låta dyrt och kanske lite opersonligt, medan ett begagnat hus kanske för tankarna till charm – men också till renovering... Så, vad bör man tänka på?

Se till att du har hela bilden

Vid första anblicken kan nytt verka dyrt och ett renoveringsobjekt charmigt och dessutom billigt. Men detta är inte hela sanningen. Här behöver du titta lite närmare på helheten. Vad blir den totala månadskostnaden? Vilket ansvar har du som köpare? Och vilka problem kan uppstå? Fråga dig också hur mycket tid du har att lägga ner på ditt projekt. För det är ett projekt, vilket du än väljer.

Säljare träffar kunder som vill bygga hus

Tydlighet eller viss ovisshet?

Bygger du nytt får du en tydlig tidsram för när ditt hus står klart och du kan flytta in. Har du valt en Smålandsvilla i 1,5 eller 2 plan kan du sedan inreda övervåningen i din egen takt. Och när årstiden är rätt kan du fixa färdigt i din trädgård. Väljer du ett begagnat hus blir tidplanen genast lite mer flytande. Kanske kan du flytta in direkt, kanske måste du renovera. Är renoveringsbehovet bara kosmetiskt, med tapeter, färg och kanske nya golv? Behöver vitvaror eller värmekällan bytas ut? Oavsett vilket går detta snabbare än en totalrenovering. En sådan kan lätt äta upp mer tid och pengar än vad du tänkt dig från början…

Greja för att du själv vill

Lockas du av begagnat för att du vill få måla, tapetsera och sätta din prägel på huset? Då kan du välja ett målningsförberett hus från oss på SmålandsVillan. Då får du tapetsera, måla, lägga golv och sätta lister, men du slipper tråkiga överraskningar. För i ett nytt hus är väggar och golv raka. El, vatten och avlopp är nytt, vitvarorna är nya, värme- och ventilationssystemet är modernt. Här får du också bra förutsättningar att sätta din egen prägel på huset., så glöm det där med att nyproduktion är opersonligt. Vill du ha det modernt, retro, allmoge, New England.... ja, det är dina val av fasadalternativ, inredning, tapeter, färger och möbler som sätter stilen.

Vill du ta hela ansvaret

När du köper ett begagnat hus det du själv som måste undersöka fastigheten och hitta eventuella fel – eller anlita en besiktningsman. Slitage och ålder räknas inte som fel utan som renoveringsbehov, och eventuella fel som sedan hittas vid en renovering leder sällan till ersättning från förra ägaren. Därför är det väldigt svårt att fastställa slutsumman – och tidsåtgången – för en renovering.

Eller få en trygg och enkel resa hem

När du väljer att bygga nytt hus med SmålandsVillan hjälper säljaren till dina funderingar runt husköpet. Under tiden som huset byggs har du en personlig projektledare och en kontrollansvarig tillhands. När huset är färdigt slutbesiktas det av en oberoende besiktningsman, och eventuella fel åtgärdas av SmålandsVillan inom utsatt tid. Du skyddas av lagar och försäkringar som ger dig möjlighet att reklamera eventuella fel de första 6 månaderna och du har möjlighet till en garantibesiktning när huset är 2 år. Och naturligtvis har alla maskiner och vitvaror sedvanliga garantitider.

Låt dina förutsättningar bestämma

Hur bra och tryggt vi än säger att det är att bygga nytt är det i slutändan dina förutsättningar som är avgörande. Värdera din tid, din ekonomi och ditt eget engagemang – och be vår säljare i ditt område om en produktionskostnadskalkyl efter dina önskemål. Kolla sedan just dina förutsättningar med banken. Nu önskar vi dig lycka till med husköpet, och hälsar dig varmt välkommen till oss på SmålandsVillan med dina frågor och funderingar.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Niclas Johansson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.