Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi
  • Energi

Du kan fortfarande bygga nytt hus och bo billigare

Det ekonomiska läget är en riktig nagelbitare, vi håller med. Men vet du vad? Trots dagens räntor och prisfall på begagnade villor kan du fortfarande bo billigare i ett nybyggt hus än i ett begagnat. Låt oss förklara.

Häng med till Växjö

Här ska vi titta på vad som lönar sig bäst: en nybyggd Smålandsvilla eller ett begagnat hus. Växjö är en medelstor svensk kommun som liknar så många andra. Här finns både lugnet på landet och mer stadspuls än du kanske tror. Med andra ord finns här både en varierad begagnatmarknad och tomter i de flesta prisklasser. Ett tvärsnitt av Sverige, kan man säga. Vi har räknat på ett av våra mest populära hus, Villa Fredriksdal: ett härligt familjevänligt enplanshus. Och vi bygger på en kommunal tomt.

Bygga nytt hus

Villa Fredriksdal i Växjö: 3.650.019 kr
Räntekostnad: ca. 11.600 kr/månad

Inklusive hus i standardutförande och byggnation (totalentreprenad), kostnad för kommunal tomt + anslutningsavgifter, byggherrekostnader etc. 

Köpa begagnat hus

Begagnad villa i Växjö: 3.183.000 kr
Räntekostnad: ca 10.100 kr/mån

Här varierar prisbilden naturligtvis stort, men vi utgår från genomsnittspriset för villor i Växjö enligt mäklarstatisitik.se

Fördel begagnat? Nja…

Så länge ett begagnat hus kostar mindre att köpa blir räntekostnaderna förstås lägre. Men du behöver också tänka på att ett begagnat hus alltid innebär risk för överraskningar. Och även om inget drastiskt händer kommer det begagnade huset att behöva underhållas löpande ända från det att du flyttar in.

Vad kostar ditt nya hem att bo i?

Hur mycket det kommer att kosta att underhålla ett begagnat hus är förstås svårt att förutse. Intresseorganisationen Villaägarna rekommenderar att du lägger undan 1.500-3.500 kronor/månad, så låt oss räkna med 2.000 kronor/månad i underhållsbudget. I ett nybyggt hus behöver du inte någon sådan, eftersom du inte behöver göra något underhåll alls under lång tid framöver. Men det finns också en annan viktig grej att tänka på. Vi pratar såklart om driftskostnaderna, och då inte minst hur mycket el som går åt för att värma upp huset, fixa varmvatten, steka pannkakor och kolla Netflix, till exempel.

Elkostnad

Villa Fredriksdal: 15.315 kr/år – 1.276 kr/mån

Total uppskattad energiförbrukning: 8.904 kWh/år, varav värme/varmvatten: 5.241 kWh/år, hushållsel: 3.663 kWh/år. 

Begagnat hus: 34.400 kr/år – 2.867 kr/mån

Här räknar vi med den genomsnittliga elförbrukningen för villor i Sverige (värme, varmvatten och hushållsel): 20.000 kWh/år enligt energimarknadsbyran.se.

55% lägre energi-kostnader. Minst!

I Villa Fredriksdal kan du alltså mer än halvera dina elkostnader jämfört med vårt begagnade schablonhus. Men om du dessutom utrustar ditt nybyggda hus med ett lagom stort solcellspaket kan du själv producera en stor portion av din uppskattade elförbrukning under ett år, närmare bestämt 7.800 kWh/år. Naturligtvis varierar solcellernas produktionsförmåga under året. Men om vi tänker oss att du får lika mycket för elen du säljer tillbaka när du har ett överskott som du betalar för elen du köper när du behöver extra – då får du nästan gratis el. Med nuvarande priser skulle du bara behöva lägga i snitt cirka 160 kronor i månaden på el.

Men helheten då?

Så långt allt väl. Men hur ser det då ut om vi slår ihop räntekostnader och elkostnader? Då måste väl det begagnade huset bli billigare? Nej, det blir faktiskt ganska jämnt skägg, och Villa Fredriksdal tar hem en knapp seger redan här. Men titta bara vad som händer när vi är lite mer realistiska och lägger till underhållskostnader för vårt begagnade schablonhus – och solceller på Villa Fredriksdal.

 

Total boendekostnad

Begagnat hus: cirka 155.600 kr/år
(Inklusive rekommenderad underhållsbudget om 2.000 kr/månad: 179.600 kr/år)

Elkostnader: 2.867 kr i snitt/månad, räntekostnad: 10.100 kr/månad.

Villa Fredriksdal: cirka 154.500 kr/år

Elkostnader: 1.276 kr i snitt/månad, räntekostnad: 11.600 kr/månad.

Villa Fredriksdal med solceller: cirka 144.700 kr/år

Elkostnader: 160 kr i snitt/månad, räntekostnader: 11.900 kr/månad. Inköp av solceller som tillval är här inräknat i köpeskillingen.

Vinnare: Villa Fredriksdal

I en nybyggd Villa Fredriksdal i Växjö kan du alltså få omkring 25.000 kronor mer över i plånboken varje år. Investerar du dessutom i solceller blir den siffran nästan 35.000 kronor om året. Då bor du nästan 20% billigare, och då har vi inte ens räknat in fastighetsavgiften på vårt begagnade schablonhus – den slipper du ju också i 15 år när du bygger nytt. Prisvärt, inte sant?

Naturligtvis får vi sedan komma ihåg att varje begagnat hus kommer med sina egna för- och nackdelar, och att du även får räkna med andra driftskostnader för ditt nya hem oavsett om du väljer ett nybyggt eller ett begagnat.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Isaksson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.