Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Energi
  • Finansiering

Vad är mest prisvärt: ett nybyggt hus eller ett gammalt?

Ofta tänker vi att nybyggt är lika med dyrt. Men att bo i ett nybyggt hem har faktiskt en hel del ekonomiska fördelar. Inte minst all renovering du slipper lägga tid på, för tid är ju också pengar. Här tar vi en titt på vad du får för pengarna när du bygger ett sprillans nytt hus.

Energiförbrukning i en klass för sig

Nuförtiden är det inta bara vitvaror som delas in i energiklasser, utan även hus. Energiklassen visar husets beräknade energiförbrukning på en skala från A till G, där A naturligtvis är bäst, men också väldigt ovanlig. Här ligger äldre hus ligger ofta kring E eller F, medan ett nybyggt ofta hamnar i C. Det här gör att det kan skilja tusenlappar i månaden i driftskostnad mellan ett gammalt och ett nytt hus. 

Youtube video preview

Se vårt exempel på hur de låga driftskostnaderna i en SmålandsVilla kan göra det billigare att bygga nytt än ett begagnat hus!

Tack vare smartare materialval

Att nybyggda hus får en bättre energiklass beror på en rad olika saker. Till exempel att de byggs mer energieffektivt, med väl beprövade lösningar som ger en hög lufttäthet. Den ligger faktiskt klart under de normala värdena, vilket är viktigt eftersom det är en av de avgörande faktorerna för att få låg elförbrukning. Även husens uppvärmning spelar stor roll. Här använder vi marknadens mest effektiva frånluftsvärmepump, Nibe F-730, vilket både gör att du får ett härligt inomhusklimat och pengar över till annat.

Du slipper ruineringsprojekt 

Säkert har du sett mäklarannonserna som beskriver hur ett äldre hus ”passar dig som vill sätta din egen prägel på det”. Det betyder i regel ett riktigt renoveringsobjekt – och i värsta fall ett ruineringsprojekt. För är det någon gång man glömmer att tid är pengar så är det i sina egna renoveringsprojekt… Det du från början hade tänkt bara skulle bli lite mysigt småfixande, kan lätt bli till ett utdraget stressmoment – med sena nätter och småbarn som skriker medan du försöker montera ihop det nya köket eller lägga klinker i hallen. Börjar du räkna den tid som ofta krävs i gamla hus springer notan snabbt iväg.

Men kan ändå göra en del själv

När du bygger en Smålandsvilla har du istället möjlighet att jobba bort en del av kontantinsatsen. Genom att måla, tapetsera, lägga golv och sätta lister själv kan du spara tusenlappar. Det här alternativet kallas Målningsförberett – och är definitivt ett mer rimligt sätt att sätta egen prägel på huset. Och väljer du ett 1,5- eller 2-planshus bor du i lugn och ro på entrévåningen tills du är redo att inreda övervåningen. Alla dessa hus levereras nämligen med inredningsbar övervåning.

Ett bekvämt boende utan obekväma beslut  

Med ett nybyggt hus från SmålandsVillan slipper du med andra ord lägga tid och pengar på oförutsägbara renoveringar. Och en sak till: du slipper stressiga budgivningar, såvida du inte faller för ett Flyttklart hus. Budgivning kan lätt matta av guldkanten på det som ska vara den roligaste investeringen du gör i livet. Att bygga hus med oss innebär ett fast pris, och din säljare gör en noggrann produktionskostnadskalkyl som ger en tydlig bild av vad ditt drömhus kommer att kosta. När du bygger med vår totalentreprenad har du dessutom alla garantier och försäkringar på plats. Härligt tryggt och lugnare för nerverna!

Mer tid till det roliga i hemmet 

När allt är nytt i ditt hem får du istället mer tid till det där mysiga småpysslandet – som att måla den där stolen du hittade på second hand, bygga kojan som ungarna har pratat (läs tjatat) om i ett år, fixa din trädgård precis som du vill ha den – och kanske sätta upp den där fina markisen ni såg i villatidningen? Om tid är pengar, då finns det helt enkelt mycket pengar att spara med en nybyggd Smålandsvilla.  

Prisvärda hem fria från fuskbygge 

När du köper ett hus av oss får du också ett hem som är garanterat fritt från fuskbygge. Alla våra hus byggs inomhus i våra fabriker av våra rutinerade husbyggare, och vårt smarta sätt att bygga hus på uppfyller alla gällande byggregler. Vi väljer dessutom inredning och utrustning från välkända varumärken – allt för att du ska kunna vara säker på att det du ser är det du får: en modern, bekväm bostad där du och din familj kan skapa ert eget drömhem. Husen till och med lastas inomhus för att säkerhetsställa att det inte utsätts för fukt. Att våra hus byggs effektivt i vår fabrik gör att vi kan tillverka högklassiga hus på ett prisvärt vis. Hus som dessutom får vettiga driftskostnader. Så att du kan spara både tid och pengar.

 

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Anna Petersson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.