Beställ katalog

Flyttklart och energismart: så mycket kan du spara

Kanske vet du redan att ett nybyggt hus är ett energisnålt hus? Inte minst när man jämför med äldre villor. Men kan du gissa hur mycket det faktiskt kan skilja? Kolla här.

Klasskillnad mellan nytt och gammalt

Hur mycket energi ett hus förbrukar beror på flera olika saker: hur det är byggt, vilken slags uppvärmning huset har, och hur mycket el familjen gör av med till vardags. Alla nybyggda hus är mer energisnåla, tack vare tekniska framsteg förstås – men också för att det idag ställs krav på vilken energiprestanda ett nybyggt hus ska ha. Det här förklaras med olika energiklasser. Idag måste ett nybyggt hus hålla minst energiklass C, medan en äldre villa ofta hamnar i E, eller ännu sämre…

Uppvärmningen är boven i dramat

Den största delen av energin går åt till att värma upp huset och fixa varmvatten, inte minst om du bor i de nordligare delarna av landet. Men var du än bor kan skillnaden mellan olika värmesystem vara jättestor. En villa som värms upp av direktverkande el gör i snitt av med 20.000 kWh per år bara på värme och varmvatten. Utöver det tillkommer förstås den el som familjen använder i sin vardag.

Nästan 75% lägre elkostnad i nybyggt

I ett nybyggt hus kan du mer än halvera dina uppvärmningskostnader, eller till och med spara ännu mer. I en av våra mest älskade husmodeller, enplanshuset Villa Fredriksdal, kan du klara dig på 4.100 kWh per år*. Det är nästan en femtedel av snittförbrukningen i en äldre villa – vilket förstås också innebär en femtedel av elkostnaden. Hur bra?

Villa Fredriksdal - En av Sveriges mest populära husmodeller

Villa Fredriksdal är ett välplanerat 1-planshus om 122 m²

Smarta klimatskal och vassa värmesystem

Hemligheten bakom den stora skillnaden ligger dels i hur huset byggs. Dagens Smålandsvillor har ett mycket mer effektivt klimatskal. Med det menar vi de byggnadsdelar som omsluter husets uppvärmda delar: tak, ytterväggar, fönster, ytterdörrar och grund. Med ett kanonbra klimatskal minskar värmeläckaget i huset, du slipper med andra ord elda för kråkorna. Den andra nyckelingrediensen till energibesparingen är husets värmesystem, där dagens effektiva frånluftsvärmepumpar utklassar äldre tiders elpannor med hästlängder.

Moderna vitvaror gör också sitt

När du väljer ett Flyttklart hus från SmålandsVillan får du också moderna energisnåla vitvaror som hjälper dig att hålla elkostnaderna nere. Det är inte den delen av elkostnaden som är störst – men en ny kyl eller frys drar faktiskt upp till 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

Glöm inte underhållet

Klurar du fortfarande på om du ska välja ett begagnat hus eller ett nybyggt Flyttklart hus? Då har vi ytterligare en kostnad du ska ta med i beräkningen: renoveringar och underhåll. Hur mycket det kommer att kosta att underhålla ditt begagnade hus är förstås svårt att gissa på förhand. Men intresseorganisationen Villaägarna rekommenderar att du lägger undan 1.500-3.500 kronor/månad i underhållsbudget. I ett nybyggt hus behöver du inte tänka på något underhåll alls, i flera år framöver.

*Energiförbrukning för en Villa Fredriksdal, byggt i Malmö.

Fina förmåner

Medlemmar får förtur

Att bli medlem i OBOS är alltid en bra idé, men kanske extra viktigt när du siktar in dig på ett Flyttklart hus. Medlemmar har nämligen rätt att matcha högsta budet, och den som varit medlem längst får frågan om att matcha budet först. Att bli medlem ger dig också fina rabatter och erbjudanden – liksom extra trygghet i form av möjlighet till ekonomisk hjälp om försäljningen av din nuvarande bostad skulle dra ut på tiden.  

Läs mer och bli medlem

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.