Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Att bygga hus

Välj rätt husmodell

När du bestämt dig för att bygga nytt hus väntar en otroligt rolig tid. Men också en tid med många beslut som ska fattas. Ett av de första är förstås vilken sorts hus du vill bygga. Här ger vi dig sju tips på hur hittar det rätta.

Fundera på vad som är viktigast

Börja med att fundera över vad du värdesätter mest i ditt hem idag, och vad du längtar mest efter. Ett stort kök med bra arbetsytor? Kanske med plats för en riktig matplats? Är ni en social familj som drömmer om stora öppna ytor att umgås på? Eller är det viktigare att ha många rum? Längtar du kanske efter ett riktigt hemmakontor? Föredrar du alla sovrum samlade – eller kanske ett mer avskilt föräldrasovrum? När barnen är små är det bekvämt att ha deras sovrum nära sitt eget, och när de blir större kan det vara skönt att ha en egen del av huset där de kan hålla till med sina vänner. Ta god tid på dig att fundera och prioritera.

Tänk framåt

Hur tror du att ni lever om 5–10 år? Oftast bor du i ett nybyggt hus under många år, kanske till och med för resten av livet. Är barnen på väg att flytta hemifrån eller planeras det för tillökning? Om du är ensamstående eller bor tillsammans med en sambo föredrar du kanske ett mindre enplanshus? Och från småbarnsåren upp till tonårslivet prioriterar många ett hem med mycket yta. Kanske är ni en liten familj som kommer att växa? Då kanske ett 2-planshus är smart, ni kan ju inreda övervåningen när det passar er.

Passar huset för tomten?

Alla tomter passar inte alla husmodeller, därför är det också viktigt att utgå från tomtens förutsättningar när du väljer ditt nya hem. Ska du bygga på ett planlagt område styr oftast en detaljplan själva byggnationen. Börja med att ta reda på om det finns några särskilda byggnadskrav och vad detaljplanen säger. Finns det några riktlinjer för husets placering och hur det ska se ut? Finns det någon del av tomten som inte får bebyggas? Detaljplanen finns hos kommunen, och om du har frågor kan också din lokala säljare vara till stor hjälp.

Maxa husets placering

Kika på hur omgivningen ser ut. Har du en vacker utsikt kanske ett tvåplanshus hjälper dig att utnyttja den på bästa sätt. Fundera över väderstrecken. Hur ska du bygga för att ta tillvara på solen? Vill du kunna sitta ute i solen och äta frukost eller spendera sommarens grillkvällar på en uteplats i solnedgången? Kanske både och? Det är viktigt att tänka på hur solen rör sig över dygnet när du väljer husmodell och placerar huset på tomten. Tänk också på hur huset passar in på tomten i förhållande till eventuella grannhus.

Kunder går igenom tillval när de ska bygga hus

Tänk igenom tillvalen i huset

Försök att inte haka på modetrenderna, du ska ju bo och trivas här under lång tid framöver. Välj det du själv vill ha och som håller i längden. Och glöm inte att fundera på de praktiska detaljerna: kanske vill du ha en tvättstuga med groventré, ett garage eller en carport?

Ta hjälp, och låt dig inspireras

Glöm inte att fråga runt bland dina vänner och familj som bor i hus. Vad uppskattar de mest med ett hus? De sitter säkert på massor av tips och bra idéer att ta lärdom från. Och kanske vet de också vad du ska undvika? Här på hemsidan hittar du också många av bra tips, och följ oss gärna på Instagram för massor av inspiration!

Se husen IRL eller VR

För att uppleva olika husmodeller och se vad du verkligen gillar är det en god idé att besöka våra visningshus. Det är lättare att bilda sig en uppfattning om vad som kommer att passa när du upplever huset i verkligheten. Du kan också boka en VR-visning på våra kontor. VR står för Virtual Reality och består av ett par digitala glasögon som låter dig ta en fullt verklig rundvandring av huset i 3D. På så vis kan du verkligen känna in rummen utan att var på plats.

Lycka till!

Förverkliga husdrömmen

Välj ett hus som passar dig

Bland våra husmodeller finns något för alla. Smarta planlösningar i både ett och två plan. Dessutom i en storlek som passar dig, från 95 till 200 kvadratmeter.

Upptäck våra husmodeller!
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Rickard Stig Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.