Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi

Tips från banken till dig som vill bygga nytt

Budget, kalkyler och amorteringar… Att bygga hus är en av livets roligaste händelser – men när det kommer till ekonomin kan det snarare kännas lite oroligt. Därför tog vi ett snack med Erik Eckerström på Nordea för att få lite goda råd. Häng med!

Är drömmen möjlig?

Har vi råd att bygga ett nytt hus? Det är förmodligen den allra vanligaste frågan blivande husbyggare ställer sig. Och utan full koll på alla ekonomiska faktorer kan drömmen kännas ouppnåelig, men det finns definitivt hopp, menar Erik Eckerström.

Erik Eckerström, Nordea

– Har du råd att köpa ett begagnat hus har du förmodligen råd att bygga ett nytt. Kostnaden för att bygga nytt har förvisso gått upp den senaste tiden, men på många håll har begagnatmarknaden gått upp mer. Dessutom är ett nybyggt hus energieffektivt, du slipper fastighetsskatt i 15 år och har möjlighet till amorteringsfrihet de första åren.

Dröm lagom stort

Erik tycker också att du som drömmer om att bygga ett nytt hus ska börja din resa med att fundera på ett par saker. Den första är: vad vill du?
– Många husbyggare går in i det hela med en tanke, som sedan under resans gång blir så mycket större. Här kan vi på banken hjälpa dig att sätta rimliga ramar, så att drömmarna inte blir för stora – inte bara finansiellt, utan även när det kommer till att mäkta med familjen, jobbet och allt annat under tiden ni bygger.

Var ärlig mot dig själv

Den andra frågan handlar om att vara ärlig mot dig själv. Vad kan du? Har du kompetensen, och tiden, som behövs för att själv projektleda ett husbygge.

– Har du redan byggt fem hus är det såklart en annan sak, men vår erfarenhet är att många överskattar sin egen förmåga. Man vill göra mycket själv för att spara pengar, men att jaga billiga lösningar kanske inte är det mest ekonomiska i längden. Vi på Nordea gillar totalentreprenad och fast pris, det ger en säkerhet i kalkylen, konstaterar Erik.

Få en verklighetsförankrad budget

Att underskatta en budget är lätt hänt, det vet alla som någon gång budgeterat en semesterresa… Men du behöver fråga dig själv: har vi råd med detta?
– Här hjälper vi dig att ställa rätt frågor, att vara lite djävulens advokat om man så vill. Det kan hända att vi uppfattas som lite negativa i det här steget, men målet är ju att ta reda på om din budget håller i verkligheten. Du behöver klara kontantinsatsen, men också klara ränta och amorteringar. Och naturligtvis att du ska ha en god privatekonomi på lång sikt, förklarar Erik.

Youtube video preview

Rätt ränta för dig

Att välja fast eller rörlig ränta handlar faktiskt lite om vem du är som person, menar Erik. Vilka risker är du beredd att ta, och hur kommer du att må om räntan stiger rejält?
– Här hjälper våra rådgivare dig att reda ut vad som är bäst för dig. Vanligast är att man landar i en kombination av de två alternativen. Det är också smart att alltid budgetera för lite högre ränta än du faktiskt har, och spara de pengarna. Då har du redan ställt om ifall läget ändras, och behöver inte göra intrång på vardagslyxen.

Tips: Testa Nordeas verktyg för att jämföra olika räntealternativ

Alla goda ting är tre

Så även samspelet bakom ett lyckat husbygge, menar Erik. Ett sådant består nämligen av dig som kund, hustillverkaren och banken. Du har drömmen och visionen, hustillverkaren har såklart husen – men också kunskap om såväl byggprocessen som markarbeten, och banken bistår med allt som rör finansiering och din privatekonomi. Därför har du allt att vinna på att inviga banken i dina husbyggarplaner i ett tidigt skede, säger Erik.

– Ta kontakt med oss redan i drömmarfasen, så hjälper vi dig att få rätt förutsättningar för att drömmen ska bli verklighet. Kanske behöver du spara X antal kronor per månad under en tid, kanske behöver ni leva riktigt tight ett år? Vårt jobb handlar om att hitta lösningar. Säg inte nej – säg kanske, kanske, kanske är lite utav vårt motto.

5 snabba bonustips

  • Amorteringar är faktiskt en bra grej, eftersom de gör att du långsiktigt minskar dina lån.
  • Spara regelbundet till en buffert för oförutsedda händelser, eller högre bolåneräntor.
  • Se över dina lånevillkor med jämna mellanrum. Ändrade förutsättningar, som ökad inkomst eller ökat sparande kan göra att du får bättre villkor.
  • Missa inte att ta reda på om ditt hus kvalificerar sig för Gröna Bolån som ger rabatt på räntan. Fråga din bankkontakt hur du går tillväga med detta.
  • Välj en bank som kan nyproduktion, men den personliga kontakten ska också fungera. Det är viktigt att du och din bankkontakt får en gemensam syn på projektet.
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Johannes Laestadius Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.