Beställ katalog
  • Arkitektur
  • Hemmafix
  • Trender

Hus med öppen planlösning: det nutida folkhemmet

Som vi älskar hus med öppen planlösning! Den här underbart sociala lösningen verkar ha flyttat in i folks hem för gott. Men hur började det hela? Och hur kommer våra öppna planlösningar att se ut i framtiden? Vi kollar.

30 år av öppenhet, minst

I USA startade trenden med helt eller nästan helt öppna planlösningar under 1960-talet när gamla fabriks- eller lagerlokaler gjordes om till lägenheter. Här hemma i Sverige började vi först se lite öppnare lösningar för kök, matplats och vardagsrum i våra villor under 1980-talet. På den tiden var det ofta fråga om valv mellan rummen och inglasade verandor. Men oj, vad vi fattade tycke för det – för redan under 90-talet växer de öppna ytorna i våra villor. Det är också nu som stora fönster slår igenom på allvar. Och resten är, som man säger, historia.

Villa Huskvarna bjuder på öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum och en trevlig fönstersättning. 

Vad är det vi älskar så mycket?

Öppna planlösningar har massor av älskvärda egenskaper. Rymden och ljuset, såklart – i hus med öppen planlösning får du ofta ett härligt ljusinsläpp från flera väderstreck. Men de passar ju också så perfekt för livet vi lever idag. Här kan du ha full koll på vad familjens småttingar hittar på samtidigt som du lagar mat, och du kan bjuda in hela tjocka släkten när det vankas kalas. Och en sak till: en bra öppen planlösning är vad vi brukar kalla yteffektiv, med andra ord rymmer den mer funktion per kvadratmeter.

Stor familj äter middag i enplanshus

Så känner du igen en bra öppen planlösning

Allt är inte guld som glimmar, och visst finns det både bättre och mindre bra öppna planlösningar. Vill det sig illa kan en öppen yta bli svår att både möblera och hantera. Hemligheten ligger i att balansera ljus och rymd med en yta som ändå känns naturlig att möblera. En bra öppen planlösning skapar också ett bra flöde genom huset, det ska kännas självklart att röra sig mellan husets olika funktioner. Tänk också på att en öppen planlösning inte ska vara för liten: du vill ju inte känna att du slappar i soffan vid diskbänken, eller hur?

Hett just nu: lagom öppen planlösning

När pandemin gjorde att alla skulle jobba hemma var det många som förutsåg den öppna planlösningens död. Men tji fick de. Däremot har en ny sorts öppen planlösning börjat smyga sig in i våra hem: en lite mer lagom version. Kanske är det hitåt våra öppna planlösningar är på väg? För den här lösningen är lite som det bästa av två världar: kök och vardagsrum har fortfarande fin kontakt – men de känns också som rum i sin egen rätt. Titta till exempel på vackra Villa Adelöv, där en välplacerad liten vägg gör hela skillnaden. Det är ändå rätt skönt att slippa bli påmind om stöket i köket när du relaxar i soffan.

Hitta rätt planlösning för dig

Att hitta den rätta planlösningen genom att bara kika på en ritning är inte alltid så enkelt. Bilder hjälper såklart till, och att hälsa på i ett visningshus är förstås toppen. Men här vill vi gärna tipsa om SmålandsVillans VR-visningar. Du kommer till vårt kontor, får på dig ett par snajsiga VR-glasögon – och sedan kan du knalla omkring i alla våra husmodeller. Här kan du verkligen få en känsla för vilken planlösning som passar familjens önskningar och behov. Välkommen!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.