Beställ katalog
  • Arkitektur

Vinkelhus – vad innebär det?

Ett vinkelhus är en finurlig grej: ett hus där huskropparna är placerade i vinkel mot varandra. Det här är en superpopulär hustyp, inte minst för att de ger dig möjlighet att fixa fina uteplatser – men ett vinkelhus bjuder också på många andra fördelar. Kolla här.

Vad är ett vinkelhus?

Ett vinkelhus är vad det heter, inte bara en rak huskropp – utan ett hus byggt i vinkel. Det gör förstås att du får ett prima läge för din uteplats men ett vinkelhus är också vackert att se på: det händer liksom lite mer i husets gestaltning. Det samma gäller på insidan. Ofta blir ju själva vinkeln en del av husets sociala ytor, och hjälper då till att göra en öppen planlösning roligare. Det där med ”rum i rummet” passar fint in på våra vinkelhus. Titta till exempel på vackra Villa Lekeryd.

1,5 planshus Villa Lekeryd från Smålandsvillan

Så går det till att bygga ett nyckelfärdigt vinkelhus

Att bygga vinkelhus med SmålandsVillans totalentreprenad är en bekväm resa. Då skriver du ett enda kontrakt med oss, och sedan tar vi hand om hela byggprocessen åt dig. Dessutom får du möjlighet att bygga med fast pris och får alla garantier och försäkringar som du och ditt hus behöver. Du får också en egen projektledare som både ser till att bygget går som det ska – och att du alltid har någon att fråga, hela vägen hem.

Fördelar med ett vinkelhus

Ett vinkelhus har massor av fördelar, inte minst att de skapar en självklar plats för en riktigt mysig uteplats. Med rätt placering av huset på tomten får du då alla förutsättningar att njuta av utelivet i ett skyddat läge – kolla bara på ljuvliga Villa Adelöv, till exempel. Många av våra vinkelhus har också ett fint ljusinsläpp, att få in ljus från flera håll i ett rum är alltid lite extra härligt.

Nackdelar med ett vinkelhus

Många vinkelhus är ganska rejäla i storlek, och det gör förstås att de tar upp mer av tomtytan. Å andra sidan kan ett vinkelhus vara just det som gör att du får den boyta du vill ha – allt beror ju på hur din tomt ser ut.

Vad kostar det att bygga ett vinkelhus?

Precis som med alla SmålandsVillans husmodeller har vi tänkt till för att våra vinkelhus ska ge dig mycket hus för pengarna. Priset för respektive husmodell ser du här på webben, och som du ser varierar kostnaden för att bygga ett vinkelhus beroende på vilket hus du väljer. Men i den totala prislappen behöver du också räkna in en del andra faktorer – som var i landet du bygger och hur mycket jobb som krävs på din tomt. Prata med din säljare så får du veta vad som gäller just för dig.

Bygga enplanshus med Smålandsvillan. Modell: Villa Drömminge

Bygg ditt vinkelhus online

Till sist: ett supertips. Om du inte redan gjort det: gå in och testa Husbyggaren. Här kan du provbygga ditt vinkelhus direkt på webben. Kul är det också!

Vanliga frågor och svar om vinkelhus

Ett vinkelhus ger ofta fina möjligheter till placering av uteplats i skyddat läge, men kan också bjuda på en ännu trevligare planlösning inomhus.

Ett vinkelhus är enklast att bygga på en hyfsat plan tomt. I ett öppet landskap blir möjligheten till skyddad uteplats extra värdefull eftersom du då kommer undan blåsten.  

Bland våra vinkelhus hittar du dels olika exteriöra uttryck, och olika planlösningar. Flera husmodeller har också alternativa planlösningar att välja mellan. Och väljer du ett att våra 1,5-planshus i vinkel har du ju fria händer med att inreda övervåningen.

Även med vinkelhus behöver man ta hänsyn till väderstreck och solläge, inte minst så att du kan ge din uteplats skydd mot vind och insyn.

Själva formen. Ett vinkelhus är ett hus där huskropparna är placerade i vinkel mot varandra, medan ett traditionellt hus ofta bara består av en huskropp.

Självklart, prata med din säljare så berättar hen allt möjligheterna med våra vinkelhus.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Richard Wieselgren Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.