Beställ katalog
  • Hemmafix

Välja färg för att måla huset: 7 smarta tips

En superviktigt val för ditt hus är vilken kulör du väljer att måla det med, både med tanke på hur det passar in i sin omgivning, och för att det ska passa med den stil du vill ha. Läs våra tips bästa tips här.

1. Rätt färg på rätt plats

Utbudet av fina kulörer är stort, och självklart ska du välja utefter vad du själv gillar bäst. Men det finns några fler grejer som är bra att tänka på. Först, ta ett steg tillbaka och fundera på hur omgivningarna ser ut. Gå sedan närmare och titta husets detaljer som fönster, dörrar och panelens riktning. Kulörerna du väljer ska både passa husets form och stil – och miljön ditt hus befinner sig i. Och till sist, kolla detaljplanen, ibland kan husens färgsättning vara reglerad även där.

2. Mörkt eller ljust?

En annan grej du behöver fundera på är om du ska välja en mörk eller ljus kulör. Vad du gillar är en sak, men om ditt hus klär bäst i en mörk eller ljus färg beror både på omgivningen och på husets storlek. Mörka kulörer gör att huset ser mindre ut, medan ljusa gör att det upplevs som större. På öppna platser eller vid vatten passar ofta ljusa färger allra bäst. Har du en tomt med mycket växtlighet, eller bor du kanske granne med skogen? Då brukar en mörkare färg göra jobbet bäst. Tänk bara på att riktigt mörka kulörer kan bidra till mer rörelse, sprickbildning och kådgenomslag på fasaden

3. Matcha eller framhäva detaljer

Här finns en enkel formel att följa: ju mer kontrast mellan färgen på fasaden och färgen på detaljerna, desto större fokus får detaljerna. Har ditt hus fina detaljer som är värda att framhäva – då vill du kanske välja kulörer med stor kontrast. Vill du hellre ge ditt nya hem ett lugnt och stilrent uttryck? Då kan du välja samma kulör på alla ytor, eller jobba ton-i-ton. Och du, titta även på taket. Färgen på taket kommer att påverka hur du upplever färgen på fasaden – och vice versa. Om du till exempel har ljusgrå takpannor kan en varmare grå färg på fasaden få taket att se blått ut. Det är ingen tillfällighet att röda och svarta tak är riktiga klassiker, de passar nämligen de flesta färger.

4. Håll stilen

Tänk dig ett lantligt hus med spröjsade fönster färgsatt i en modern gråsvart nyans. Nja, känns inte helt hundra, eller hur? Det är ju bara svarta spröjs som saknas, så blir det ju ett hus i industriell stil. För att lyckas med ditt färgval behöver du titta på husets stil. På samma sätt som olika tidsepoker hör ihop med olika kulörer och färgkombinationer blir stilen på ett nybyggt hus komplett med en passande färgsättning. Om vi istället tänker oss det lantliga huset i falurött eller någon fin ljus pastellnyans, då får vi genast en mer naturlig färgsättning, inte sant?

5. Titta på kulören utomhus

Lita inte blint på färgprovet i butiken – det kommer bli en helt annan grej när färgen väl sitter på huset. Man brukar säga att kulörer uppfattas ljusare, kallare (mer blåtonade) och mer färgstarka utomhus. Det gör att den perfekta färgen förmodligen är både mörkare och smutsigare än du tror. Tänk på att färger också uppfattas olika beroende på omgivningen runt huset. Ett hus med grå fasad kan till exempel se vitt ut om det ligger mot mörka skogen – men uppfattas som ljusblått i ett mer öppet landskap.

6. Det kan visst vara fint att härmas

Färger förhåller sig alltid till varandra, och det gäller även dina grannars hus. Säg att du vill ha ett vitt hus, och har en granne som också har det. Om du då väljer en kall vit nyans när grannens hus är målat i en varmare ton kan ditt hus se blågrått ut samtidigt som grannens hus ser gult ut när man ser husen tillsammans. Oups... Här är det smart att fråga vilken kulör grannen har använt och välja en liknande.

7. Provmåla, provmåla, provmåla

Att måla huset tar sin tid, och färg är inte billigt precis. Så att behöva måla om för att färgen blev fel gör varken dig eller plånboken glad. Provmåla därför alltid alla kulörer du ska använda, så att du kan se dem tillsammans och i sin rätta miljö. Att provmåla på lösa brädor är smart, då kan du titta på färgerna i både sol och skugga och vid olika tider på dygnet innan du väljer. Allt för att du ska få en färgsättning som känns rätt – och som känns som hemma.

Bonustips: Passa på att bli OBOS-medlem så får du 25% rabatt på färg och spackel hos Nordsjö Idé & Design – och fina rabatter hos Sandå Måleri om du inte vill göra jobbet själv.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.