Spara energi - vi ger dig några enkla råd

Med små enkla medel kan du minska hushållets elkostnader och därigenom även göra en insats för miljön. Det är inte så stora förändring som behövs. Här ger vi dig några enkla tips och råd.

Byt ut gamla glödlampor och släck belysningen

Äldre klassiska glödlampor är varken bra för miljön eller din elräkning. Byt ut dessa till lågenergi, LED eller halogenlampor.

Glöm inte att släcka belysningen när du går från rummet och ta för vana att dra ur din laddare som till exempel mobilladdare när de inte används. I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Med en dimmer sparar du både energi och får en mysigare belysning i rummet.

Har du belysning utomhus? Installera ett skymningsrelä som släcker lamporna när det är tillräckligt ljust ute och tänder dem när det skymmer.

Reglera temperaturen

Du kan spara mycket energi genom att inte elda på dina element mer än nödvändigt. Se även till så att luftflödet är fritt kring elementen och inte skyms av gardiner, sängar eller soffan.

Se över temperaturen av din kyl och frys. För varje grad du kan minska sänker du energiförbrukningen med mellan 5–10%. En bra temperatur är +5 grader för kylen och -18 grader för frysen.

Hemelektronik

Titta på energimärkningen när du handlar elektronik, den ska helst ha energiklass A+++. Kom ihåg att stänga av dina elektriska prylar helt när de inte används. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Tvätta rätt och smart

Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi om den är halvfull som full så försök att alltid tvätta full maskin. Har du möjlighet så tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Använd med fördel maskinens sparprogram.

Är det vackert väder ute så låt tvätten lufttorka istället för att använda torktumlare eller torkskåp.

Använd diskmaskin och snabbvädra

Att maskindiska sparar energi. Att diska för hand är väldigt energikrävande då man gör av med mycket mer varmvatten än när man diskar i maskin. Undvik att skölja av disken innan du sätter den i maskinen, det räcker att skrapa av matresterna.

Undvik att öppna fönster under en längre tid, då får elementen jobba på högvarv. Stäng av elementet om du ska vädra eller vädra en kort stund.

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?