Beställ katalog
  • Kundreportage

Ledsnade på lägenhetslivet – valde Villa Kalmar

Familjen Fjordstig bodde tidigare i en lägenhet mitt i stan men började känna sig trötta på lägenhetslivet och drömde om ett större boende med egen trädgård. En Villa Kalmar blev helt rätt för familjen.

”Vi skrev på kontraktet samma kväll”

I en Villa Kalmar i Vetlanda bor Tove och Emil, deras barn Malte och Charlie – och den lilla hundvalpen Chelsea. Men de har inte alltid levt husliv. Innan barnen kom till världen bodde Tove och Emil själva i en lägenhet, som de till slut tröttnade på.

- Vi gick på husvisningar och kikade på begagnade hus men insåg att det ofta var väldigt små tomter och mycket som behövde renoveras. Dessutom blev slutsumman oftast väldigt hög, säger Tove.

För att kika på om det fanns möjlighet att bygga ett nytt hus satte sig Tove en kväll och beställde hem huskataloger från ett antal husföretag. Familjen bestämde sedan träff med SmålandsVillans säljare Wiveca Lüning.

- Vi fick en trygg känsla när vi träffade Wiveca och kände att SmålandsVillan passade oss perfekt. Ett helt nytt hus för samma peng som ett begagnat. Vi skrev på samma kväll, säger Tove och skrattar.

Villa Kalmar – huset där det är lätt att umgås och låta barnen leka

Valet bland SmålandsVillans husmodeller föll på Villa Kalmar, en av SmålandsVillans mest omtyckta husmodeller. Den öppna och moderna planlösningen mellan vardagsrum och kök ger en stor härlig samvaroyta.

- Eftersom vi bara var två när vi byggde var Villa Kalmar perfekt för oss. Ett stort vardagsrum, kök, stort badrum, tvättstuga och ett sovrum på samma plan. Här kunde vi bo i lugn och ro medan vi byggde klart övervåningen som kommer oinredd från SmålandsVillan. 

Emil beskriver fördelarna med Villa Kalmar:

- Vi älskar att det finns så många utgångar till trädgården och många fönster som släpper in ljus. Det är fantastiskt att kunna stå i köket och laga mat och samtidigt se barnen leka på baksidan. Det bästa med huset är nog den stora sällskapsytan på nedre plan. Det öppna köket och vardagsrummet är perfekt när man har gäster.

En trygg och spännande husresa

Familjen beskriver husresan som både spännande och rolig. Särskilt minnesvärt var det att få se huset skissas upp, besöka husfabriken i Vrigstad där alla moduler sattes ihop och få vara på plats den dagen då huset restes på tomten.

- Att se huset resas var imponerande säger Tove och ler. Vi var där på morgonen när lastbilen kom med modulerna. På kvällen stod huset där helt klart på tomten – här skulle vi bo! Helt fantastiskt. Vår säljare Wiveca har varit en klippa och verkligen hjälpt oss med allt genom hela husresan. Vi har känt oss väldigt trygga.

Inredning, design och tillval

Att bygga hus handlar om val. Hos SmålandsVillan finns inredning och material från ledande leverantörer, men för att alla ska kunna sätta sin egen prägel på huset finns det olika val att välja på. Vi frågade Tove hur familjen tänkte när de gjorde sina val i huset.

Kök

-  För oss var alla tillval viktiga, köket är husets hjärta sägs det och vi valde därför den högsta nivån på köket – Nivå 3. Eftersom vi saknade yta i vår lägenhet var det första jag bestämde att jag ville ha en köksö, något vi verkligen inte ångrar. Det har blivit en naturlig samlingsplats när man lagar middagar!

- När vi valde luckor till köket försökte jag tänka hållbart och stilmässigt men jag ville ändå ha något som stack ut lite från det klassiskt vita. Det blev gråa släta luckor men för att få ett lite mjukare intryck har vi valt läderlindade handtag. 

Planlösning och entrétrappa

- Vi beställde även entrétrappan som kom på plats då huset restes. Först tänkte vi att vi skulle bygga en egen, men jag är så glad över att vi skippade det. Så skönt att inte behöva tänka på det när man flyttar in. Vill vi uppdatera trappen kan vi göra det senare! När det gäller planlösningen valde vi bort det lilla sovrummet på nedre plan och fick istället en ännu större sällskapsyta i vardagsrummet, något vi blev jättenöjda med.

Garage

- Emil propsade på att vi skulle köpa till ett garage till huset. Jag är glad att jag lyssnade på honom.  När vi började bygga övervåningen var garaget ovärderligt. Alla verktyg och material har förvarats där och vi har kunnat såga där inne utan att få in massa spån i huset. Självklart är det också skönt att kunna köra in bilen där på vintern och slippa skrapa bilrutorna.

Tapeter

-  Vi valde ljusa tapeter i hela huset så att vi kunde bo in oss. Tröttnar man på färgen är det smidigt att måla direkt över tapeten. Jag kan berätta att jag redan målat över i stort sett alla tapeter i annan kulör. 

Toves tips till andra som går i husbyggartankar

  • Tänk tidlöst när ni väljer tillval och inte bara på vad som är modernt just idag.
  • Tänk stora öppna ytor och planera för mycket förvaring.
  • Planera för en hall där man får plats med både jackor och skor. 
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Rickard Stig Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.