Beställ katalog
  • Kundreportage

En husdröm på Gillesalen

SmålandsVillan löser inte bara husdrömmarna utan kan även erbjuda tomter. Och det är precis så Ida och Tobias gick tillväga, de köpte en av de 16 tomterna som fanns på Gillesalen i Bäckseda. Där trivs de nu i sin Villa Nybro.

Smidigt och bra för plånboken

"Vi valde SmålandsVillan för att det kändes både smidigt och bra för plånboken", säger paret.

Ida Berndtsson och Tobias Andersson bor tillsammans med barnen Olle och Tyra i en Villa Nybro på Gillesalen i Bäckseda, Vetlanda. Villa Nybro är ett stort vinkelhus i 1,5 plan, och familjen har valt att måla sitt hus i en grå kulör med vita foder.

De har själva svårt att förstå att det gick så fort från det att de satt i en lägenhet och drömde om att få bo i hus tills de fick flytta in.

– Det gick väldigt snabbt, säger de. Vem kunde ana att det var så enkelt att bygga eget hus? Eftersom både Ida och Tobias är uppväxta i hus har det under åren tillsammans känts självklart att det ska bli så igen, för dem och deras barn.

– Vi tittade på att köpa begagnat, men det var alltid någonting som inte stämde. Det var dyrt, mycket att göra eller helt enkelt fel läge, säger Tobias.

Från att köpa hus till att bygga nytt

Så en dag bestämde sig paret för att gå på en visning av en Villa Ljungby i området Gillesgården, ett stenkast från var de bodde då. Villa Ljungby är även det en av SmålandsVillans större husmodeller, men utan vinkeldel.
– Vi hade inte en tanke på att bygga nytt egentligen, säger Ida. Men så träffade vi vår säljare Wiveca på visningen, och hon lade fram många saker som tilltalade oss. Hon berättade också om ett helt nytt område precis intill – Gillesalen – som skulle släppas inom kort. Vi tyckte att det lät intressant och vips så hade vi kontrakt.

Eftersom Ida och Tobias var först ut med att visa intresse för det nya området, så var de också bland de första som fick välja tomt. Det gjorde att familjen noga kunde väga in sina önskemål i valet.
– För det första så kändes Bäckseda helt perfekt, säger Tobias. Läget med närhet till förskola, skola, badplats, fotbollsplaner och härlig natur är svårslaget. Det är ju dessutom inte långt till centrum.
– Vi valde den största tomten på 1410 m2, beläget ner mot bäcken och de vackra omgivningarna vid Mela Kvarn, fortsätter Ida. Vi visste båda två att vi ville ha en stor och fri tomt, där man kan leka med barnen, så det kändes helt rätt.

Välja rätt husmodell

När det var dags att välja husmodell var det heller inte många frågetecken som stod i vägen. Paret visste att de ville ha minst tre sovrum, så barnen kunde få sitt eget att växa i. Ett gästrum till Idas släkt i Skåne stod också högt på listan. Därför fick de ganska snabbt utesluta enplanshusen. Och till slut blev det vinkeldelen i Villa Nybro som fick avgöra.
– Vi tyckte att det gjorde mycket med den öppna känslan mellan kök, matrum och vardagsrum. På så sätt kan barnen springa runt och leka och ha roligt, samtidigt som man själv har bra överblick, säger Ida.

Spännande husmontage

SmålandsVillans hus tillverkas genom volymtillverkning, vilket innebär att husen görs i moduler i en torr fabrik, för att sedan lyftas på plats på byggplatsen. Både Ida och Tobias minns husmontaget, men på lite olika sätt.
– Jag var pappaledig, så jag hade gott om tid att titta, säger Tobias. Från det att montaget började vid åtta-tiden på morgonen så tog det 4-5 timmar innan taket satt på plats. Helt otroligt egentligen. Jag vet att jag väckte Olle lite tidigare efter hans middagslur bara så att vi skulle kunna åka tillbaka och titta.

– Ja och jag hade ju börjat arbeta igen. Jag arbetar som sjuksköterska inom hemsjukvården, och jag kollade telefonen varje rast eftersom Tobias skickade bilder från montaget. Det var väl kanske inte riktigt samma sak, men det fick duga, säger Ida och skrattar.

Paret valde att få sitt hus i målningsförberett utförande, vilket innebär att de själva skulle spackla, tapetsera och lägga golv på bottenvåningen innan inflyttning. Oinredd övervåning ingår alltid som standard i en Smålandsvilla.
– Vi valde målningsförberett eftersom det fanns många ekonomiska fördelar med det, säger Tobias. Dessutom är min pappa väldigt duktig och händig, och vi visste att han gärna hjälpte oss.

Val och tillval

När man köper hus från SmålandsVillan finns det vissa val och tillval man kan göra i husets inredning. Ida och Tobias har bland annat valt till liggande panel, köksö, nivå 3-kök och takkupa, som de ansåg helt ovärderligt för ljusinsläppet på övervåningen.

Hur skulle ni sammanfatta husresan med SmålandsVillan?

– Smidigt, snabbt och enkelt. Just att man har två kontakter under hela processen – säljaren och projektledaren. Att allt annat liksom bara rullar på i bakgrunden. Man gör sina val och tillval, som vi anser var precis lagom många och av god kvalitet. Vi kan nog inte vara annat än nöjda. Vi bor ju i vårt drömhus nu.

Hum om hus

Hum om hus är webbserien som visar att det är enklare än man tror att köpa hus. Under fem avsnitt reder vi ut de frågetecknen som kan uppstå inför, under och efter ett husköp.

Se alla filmer här
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.