Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Hur gör man för att bygga hus billigt?

Du bygger hus med oss på SmålandsVillan, såklart. Skämt åsido, vi är ju alla olika och har olika syn på vad vi ser som billigt. Men det finns ett par grejer som är bra att tänka på när du vill bygga hus så billigt som möjligt.

Utforska ditt område

Varje resa mot att bygga hus börjar förstås med jakten på den rätta tomten. Här är det klokt att ta sig tid att utforska olika områden. Priset på tomter kan nämligen variera en hel del, även inom samma kommun. Tänk också på att undersöka hur det ser ut med anslutningar till vatten och avlopp när du jämför priser.

Lär känna tomten

Hur lätt – eller svår – tomten är att bygga på gör också stor skillnad för att kunna bygga hus billigt. För om tomten behöver mycket kärlek i form av markarbete kan pengarna snabbt rulla iväg. Här är det bra att ta hjälp av våra säljare redan från start, så hjälper de dig att räkna och utvärdera. Passa också på att sätta dig in i hur finansieringen av ett nytt hus går till, det har du nytta av hela vägen hem.

Bygg lagom stort

Det är smart att skilja på behöver och villhöver, och även här kan våra säljare hjälpa dig att hitta rätt. Visst kan det kännas lockande med mesta möjliga kvadratmetrar, men ofta går det fint att dra ner storleken på huset något, och ändå kunna njuta av samma funktioner.

Låt huset växa med era behov

Ytorna i huset ska passa just er som ska bo där – nu, och i framtiden. Är ni en familj som planerar att växa vill vi gärna tipsa om vår finurliga lösning med inredningsbar övervåning. När du väljer ett 1,5- eller 2-planshus från SmålandsVillan får du själv inreda övervåningen när du vill, och som du vill.

Välj rätt husmodell

Även vilken husmodell du väljer påverkar priset. Ett rektangulärt hus är till exempel ofta billigare att bygga än ett vinkelhus. Och exteriöra detaljer – som takkupor, verandor och burspråk kostar också extra. Kan vara värt att tänka på för dig som vill bygga hus så billigt som möjligt.

Var smart med tillvalen

Att bygga en Smålandsvilla gör inte bara tillvalsprocessen smidigare, eftersom vi valt ett handplockat sortiment av kvalitetsprodukter istället för oändliga valmöjligheter. Här kan du också spara sköna slantar genom att du får en bra standard redan som utgångsstandard. Vad sägs till exempel om kök och badrumsinredning från Vedum, fönster från Elitfönster, värmelösning från NIBE, med mera. Du kan ändå göra en hel del val som gör ditt hus till ditt eget utan att kosta extra – som val av bänkskiva och stänkskydd i köket, liksom val av våtrumsgolv och våtrumsväggmatta i badrummet. Rätt skönt att slippa skura kakelfogar ändå…

Kunder tittar på tillval när de ska bygga hus

Kom undan lite billigare genom att nöja dig med vår bra utgångsstandard.

Trädgårdsdrömmen kan faktiskt vänta

Det gamla talesättet Rom byggdes inte på en dag kan även funka fint som ledord för dig som vill bygga hus så billigt som möjligt. Vi fattar om altanen är prio ett, men du kan faktiskt vänta med att göra klart i trädgården. Att bo in sig lite först kan faktiskt vara bra, för att känna efter hur du egentligen vill ha det. Även sidobyggnader, som carport och garage, kan vänta om det behövs. När du bygger hus med oss erbjuder vår bankpartner Nordea också möjlighet till amorteringsfrihet de första åren, en möjlighet som kan hjälpa dig att spara ihop till just sådant.

Räkna på helheten

Vad ditt hus kostar att bygga är en sak, men du behöver också ta reda på vad det kommer att kosta att bo i. Och här har en nybyggd Smålandsvilla en stor fördel: låga driftskostnader. Så låga att du faktiskt kan få en lägre månadskostnad när du bygger nytt än när du köper ett begagnat hus. Det viktigaste av allt: ge inte upp husdrömmen utan att ta reda på dina möjligheter. Prata med våra säljare, för vem vet, du kanske inte behöver vänta med något alls? Hos oss får du ju mycket hus för pengarna.

Frågor och svar

Vi är ju alla olika och har olika syn på vad vi ser som billigt. Men ja, det finns faktiskt en del du kan göra för att få ner priset. Till exempel har vilken tomt och vilken husmodell du väljer betydelse – liksom vilka tillval du gör.

Självklart, att erbjuda mycket hus för pengarna är ju vår grej. Ta ett snack med våra säljare så tidigt som möjligt. Då får du hjälp med att rätta munnen efter matsäcken, så att säga. Massor av tips och goda råd i allt från val av tomt till att hitta rätt husmodell – med mera.

Här finns det en del olika saker att tänka på. Att vara noga med att utvärdera tomten, både vad gäller pris och hur lätt den är att bygga på brukar löna sig. Att bygga ett lagom stort hus som passar just för er är också en viktig faktor. Snacka med våra säljare, så får du ännu fler tips.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Magnus Hoffner Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.