Beställ katalog
  • Finansiering

Vad kostar det att bygga hus?

Att ta reda på pris för själva huset när du vill bygga hus är inte svårt alls. Men sedan då? Vilka andra kostnader får man räkna med i sin husbudget? Här går vi igenom några exempel på temat: vad kostar det att bygga hus.

Bygga hus: pris för hus och tillval

Att ta reda på vad en Smålandsvilla kostar är inte svårt alls. Redan bland våra husmodeller här på webben ser du ett frånpris, och när du testar Husbyggaren kan du själv lägga till de tillval du är sugen på och se vad prislappen landar på då. Sedan är det bara att ta kontakt med våra säljare i ditt område, så räknar de fram en heltäckande produktionskostnadskalkyl för just ditt drömhus. Hoppsan, nu kanske vi gick händelserna i förväg. Tillbaka till husbudgeten.

Kunder som håller på att bygga hus

Kostnad för entreprenad

Huset ska ju byggas också, och väljer du vår totalentreprenad tar vi hand om hela byggprocessen så att du kan fokusera på roligare saker. Grunden ingår, standardmarkarbeten likaså. Kostnaden varierar beroende på husmodell, hur din tomt ser ut – och var i landet du vill bygga. Räkna med från 300.000 kronor och uppåt. Föredrar du delad entreprenad kan det visserligen bli billigare – men också svårare att förutse den totala kostnaden.

Pris på tomt och kostnader för avstyckning

Vad en tomt kostar beror såklart på läge och storlek. Tomter kan kosta en krona – eller flera miljoner. Säljs tomten med positivt förhandsbesked har säljaren ofta tagit den kostnaden, ska tomten styckas av tillkommer kostnad både för lantmäteriets arbete och förhandsbeskedet (det som berättar om du får bygga på tomten). Här varierar summan en del, men man kan räkna med runt 60 000 kronor för avstyckning och förhandsbesked.

Familj letar efter tomt att bygga hus på

Kostnader för bygglov

Här varierar priset väldigt mycket, dels beroende på vilken kommun du vill bygga i – men kostnaden kan även skilja sig åt mellan olika områden inom samma kommun. En bra buffert att ha i kalkylen för olika myndighetskostnader som rör bygglovet är runt 50-70.000 kronor.

Vad kostar en geoteknisk undersökning?

Ett vanligt krav som ställs är också att det görs en geoteknisk undersökning av tomten du vill bygga på. Undersökningen görs för att ta reda på hur pass bra marken är att bygga på. Även har varierar kostnaden beroende på var i landet du önskar bygga ditt hus. Omkring 30.000 kronor är inte ovanligt.

Kostnad för lagfart och pantbrev

Lagfartskostnaden när du bygger ett nytt hus är 1,5% av priset du betalar för din tomt + administrativa avgifter. Ett nytt hus innebär också att du behöver ta ut nya pantbrev, kostnaden är 2% av beloppet du lånar av banken + administrativa avgifter.

Markarbeten varierar i pris

Här varierar kostnaden stort mellan olika tomter, beroende på vad som behöver göras. Att ge en generell prisuppgift på markarbetet är därför mycket svårt, här behöver du ta hjälp antingen av din säljare eller ett entreprenadföretag. Väljer du vår totalentreprenad ingår också ett visst markarbete redan från början.

Kostnad för installationer och anslutningar

Ditt nya hem behöver även anslutas till el, vatten, avlopp och fiber. Finns el framdraget till tomtgräns, eller måste elnätet byggas ut? Kan du ansluta till kommunalt VA eller behöver du installera eget? Även här varierar priserna en hel del, men vi hjälper dig alltid att ta reda på vad som gäller just för dig.

Ta hjälp av de som kan

Som du ser är det en hel del att ha koll på när du ska göra din husbudget, det här är som sagt bara några exempel på kostnader att ta höjd för... Här kan du verkligen dra nytta av SmålandsVillans duktiga säljare: de har koll på allt som kan påverka just ditt husbygge. Om du har en tajt budget kan de också ge dig goda råd om hur du kan bygga hus så billigt som möjligt.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Isaksson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.