Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Trender

Så vill vi bo i framtiden

Väldesignat, personligt och jätteviktigt – nej, det är inte drömklänningen eller vill-ha-kostymen vi pratar om, utan ditt hem. Idag drömmer allt fler om ett eget hus, och vi tror den trenden är här för att stanna. Men i övrigt, då? Läs vår spaning om hur vi tror att vi svenskar vill bo i framtiden.

Våra hem fyller fler behov

Husdrömmen är ofta lika med mer plats att leva livet på. Men ännu viktigare än kvadratmetersiffran är att varje kvadratmeter sitter på helt rätt ställen. En väldesignad planlösning, där allt är noga genomtänkt för att passa våra behov. Framtidens hem är lättskött och bekvämt, med låga driftskostnader – och det är byggt av hållbara material. Här finns lika fina sociala ytor som rum för privatlivet. Och med fler och fler som jobbar hemifrån behöver även hemmakontoret få ta ordentlig plats. Hur vi lever våra liv får allt större påverkan på valet av bostad, och därför blir också vårt hem viktigare än det kanske någonsin varit förut.

Vi vidgar våra vyer

I takt med att huspriserna verkar fortsätta stiga, inte minst i våra större städer, börjar vi fråga oss vad det egentligen är värt att bo centralt? Inte minst om vi dessutom kan få råd att bygga vårt riktiga drömhus i ett lite mer lantligt läge där tomten inte kostar skjortan? När vi kan jobba hemma mer blir lite längre pendling inte alls lika avskräckande, shoppar gör vi ju ändå oftast online och det vore ju inte fel att låta barnen växa upp i en lugnare miljö – med gräs under fötterna istället för asfalt, eller hur?

Vi har fått smak på utelivet

Om vi ska nämna en bra sak som pandemieländet har lärt oss är det att vi återupptäckt naturen. Nu vill vi inte vara utan den – tvärt om vill vi bo nära den. Sköna skogspromenader, korvgrillning och badutflykter ska inte behöva bli ett helt projekt att komma iväg på, utan en naturlig guldkant på vår vardag. En del av detta är också att vi värnar mer om naturen: med initiativ som gynnar den biologiska mångfalden som att odla växter som pollinerarna gillar eller sätta upp insektshotell och fladdermusholkar.

Mamma visar son deras nybyggda hus

Bejaka din inre trädgårdstomte – ingen annans

Att greja i din trädgård är inte bara kul, forskning visar att det påverkar hälsan positivt. Tur det, för i framtiden kommer intresset för egenodlad mat troligen att vara ännu större än det redan är idag. Samtidigt ser vi en parallell trend i att vilja slippa allt vad trädgårdsarbete heter. I dagens villakvarter ser tomterna ofta ganska likadana ut, det tror vi kommer att förändras i framtiden. Du kanske satsar på lättskött och lekvänlig – medan din granne kör en frodig engelsk trädgård i villaformat. Vi förutspår personligare trädgårdar att njuta av på dina villkor. Här är faktiskt ännu en fördel med att bygga eget hus: du bestämmer, även över din egen tomt.

familj umgås på altan till nybyggt hus

Vi drömmer om goda grannar

En annan sak vi lärt oss är att vi behöver varandra. Vardagen blir både enklare och roligare tillsammans. Därför tror vi att gemenskapen med våra grannar blir allt viktigare i framtiden, inte minst eftersom många av oss bor på orter långt från där vi själva växte upp. Kanske gör de klassiska byalagen comeback, även utanför byarna? På mindre orter kan man kanske heller inte räkna med att kommunen fixar badbryggan, klipper gräset på fotbollsplanen eller ordnar midsommarfirande. Men med gemensamma grannkrafter kan vad som helst hända…

Vi vill ha valuta för pengarna

I framtiden vill vi ha möjlighet att bo där vi vill bo, att inte bara välja bostad efter närhet till jobbet. Och visst ser vi redan tecken på att det är dit utvecklingen är på väg, tack vare nya tekniska lösningar och större möjlighet till hemmajobb. Men även om våra framtida hem kanske blir viktigare än någonsin förut kommer vi inte att vilja lägga alla våra pengar på dem. Därför tror vi framtiden ser extra ljus ut för SmålandsVillans affärsidé att erbjuda mycket hus för pengarna. En annan bra grej att investera i för framtiden är ett OBOS-medlemskap som ger dig massor av fina förmåner för husägare och blivande sådana – inte minst förtur till både bostäder och tomter från alla koncernens varumärken, även från oss, såklart. Hoppas vi ses i framtiden!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Karin Hjerpe Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.