Beställ katalog
  • Inredning
  • Trender

Smart inredning gör hela skillnaden

Visst, storleken har betydelse. Även när det gäller ditt nya hus. Men vad är det som gör att vissa hem upplevs som större än vad de egentligen är? En stor del av hemligheten ligger i hur du inreder och möblerar. Kolla här!

Inred som du lever

Mängden kvadratmetrar är ganska oväsentlig om de inte går att använda. Och de ska vara användbara just för dig och familjen – och det liv ni lever. Är ni soffmysare eller festfixare? Jobbar du hemifrån, älskar ni att se på film eller behövs det kanske extra gott om plats för pyssel? Fundera igenom vad som är viktigast för er och utnyttja huset med livet i fokus.

Planera familjens förvaring

Vare sig du ska flytta in i ert första, egna hus eller byta en större bostad mot en mindre: börja med att planera för det praktiska i tillvaron. Smart förvaring sätter till exempel oanad guldkant på vardagen. Jobba med förvaring på höjden, med hyllor för saker som inte används så ofta, och krokar i lagom höjd för barnen att själva hänga upp sina kläder på. Även sängar kan gömma gott om förvaring i skåp eller lådor undertill, perfekt för att få undan leksakerna från golvet.

Trick för ett luftigt intryck

Missa inte att utnyttja takhöjden. Att hänga upp gardinstången med gardinerna ända från taket ner till golvet ger intryck av ännu mer rymd, rummet får en härlig känsla. Andra bra saker som skapar ett luftigt intryck är att välja en lite mindre soffa än vad som egentligen får plats, vägghängda hyllor och platsbyggda skrivbordslösningar – bra både i barnens rum och för din egen arbetsplats. Och att äta familjefrukost vid ett runt matbord istället för ett fyrkantigt ger också både ett luftigare intryck, och en mysigare känsla.

Gruppera mera

Har du ett hus med öppen planlösning? Härligt! Då är ett bra tips att skapa grupper av möblerna, till exempel soffa med tillhörande bord, genom att ställa dem på en matta för att skilja den från matplatsen. Välj tillräckligt stora mattor så att samtliga möbler i gruppen kan landa på mattan. Och du, det finns mattor för alla stilar och smaker. En mjuk och mysig sådan brukar uppskattas lite extra av de små familjemedlemmarna.

Val som skapar harmoni

Du måste inte måla vitt, men det är oftast bättre att välja ljusa, harmoniska färger, inte minst i rum som man vill ska kännas större. Har du till exempel en liten prinsessa eller dinosauriefantast som ska få eget rum? Då kan det vara smart att välja mer dämpade nyanser och låta prinsess- eller dinosauriefaktorn gå igen i detaljerna istället. Satsa också på bra belysning i alla rum, och sprid ut denna i rummet så att det finns flera ljuspunkter – det gör underverk för känslan i rummet. Fem ljuspunkter i ett rum är inte alls någon överdrift.

Värm upp med naturmaterial

Ljust och luftigt i all ära: men ju mer stilrent ditt nya hus är, desto större är risken att det kan kännas lite kallt om du inte tillför lite värme och hemtrevnad. Naturmaterial löser problemet. Tänk möbler och detaljer i omålat trä, ljust eller mörkt – beroende på vilken stil du föredrar. Material som ull, linne och läder bidrar också till en varm och inbjudande känsla. Och glöm inte gröna växter, de gör så mycket för helhetsintrycket.

 

Bonustips: våga vintage

Att bara välja nytillverkade möbler och detaljer kan ge känslan av att du flyttat rakt in i möbelkatalogen… Plocka in åtminstone några saker som inte är tillverkade de senaste tio åren. Det kan vara en speciell matta, en tavla, en gammal spegel eller varför inte böcker? Prylar med själ sätter pricken över i:et och skapar skön hemkänsla direkt. Loppisar, auktioner och antikbutiker är bra – men glöm inte Blocket. Här finns chans till riktiga fynd…

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Andersson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.