Beställ katalog

Äganderätt: så funkar det

Det finns många sätt att bo på. Du kan hyra en bostad, äga en bostadsrätt eller själv äga din bostad – till exempel ditt eget hus från SmålandsVillan. Är du ny på det här med husägande? Då har du kommit helt rätt, för här berättar vi lite mer om hur det här med äganderätt fungerar.

Mer frihet – och ansvar

Att äga sin egen bostad innebär förstås mer frihet. Du får själv bestämma vad du vill göra med ditt hem utan att någon lägger sig i – men det innebär också att du tar hela ansvaret. Kort sagt kan man säga att det här med att bo med äganderätt passar dig som uppskattar både frihet och ansvar.

Du äger och du bestämmer

Äganderätt innebär att du äger din fastighet, det vill säga bostaden och marken den är placerad på. Du har alltså frihet att göra vad du vill med ditt hus – och din trädgård. Du kan renovera, bygga om, eller hyra ut din bostad. Men som fastighetsägare måste du också följa detaljplan och bygglov – och visa hänsyn till dina grannar.

Du tar hand om ditt hem

När du bor i ett eget hus är det du som är ansvarig för att ta hand om ditt hus. Det är också du själv som behöver reda ut saken om något går sönder. Både när det gäller hur du får felet åtgärdat, och att ha koll på vilken försäkring som täcker skadan.

Mamma visar son deras nybyggda hus

Du styr över det ekonomiska

En sak som både kan ses som en fördel och en nackdel med äganderätt är att det är du själv som chefar över allt det ekonomiska kring ditt hem. Räntor, drift- och underhållskostnader, försäkringar – med mera. Du betalar alla räkningar själv, och behöver se till att du har alla abonnemang och försäkringar du och ditt hus behöver.

Och har möjlighet att påverka

Men med äganderätt följer också möjligheten att påverka dina kostnader på ett helt annat sätt än i en bostadsrätt, där det istället är föreningen som styr. Du kan välja vilka leverantörer du vill anlita, i allt från el till bredband, beroende på vad de erbjuder och till vilket pris. Och en sak till: när du äger din egen fastighet kan du även använda den som säkerhet vid tecknande av lån.

Anna Petersson Säljare, Smålandsvillan

Låt husresan börja

BOKA MÖTE MED VÅRA SÄLJARE

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.