Beställ katalog
  • Att bygga hus

Så väljer du husleverantör

När det blivit dags att göra verklighet av husdrömmen kommer såklart frågan: vilken husleverantör ska man välja? Frågar du oss på SmålandsVillan är svaret förstås ganska självklart – men vi vill ändå passa på att tipsa om några saker som är bra att tänka på när du jämför alternativen.

Hur och var vill du bo?

Många husresor börjar med att man förälskar sig i en bild av sitt blivande hem. Inget fel i det, men här gäller det att ta reda på om ditt drömhus funkar på platsen du vill bygga på. Kanske har du redan en tomt? Då behöver du kontrollera att hustillverkaren du valt levererar i ditt område. Om du behöver en tomt, kolla om husleveratören även kan hjälpa till med det. Vi på SmålandsVillan har till exempel gott om tomter i vår portfölj.

Vad ingår i husleverantörens pris?

När drömmen ska bli sann gäller det att göra en budget. Olika hustillverkare specificerar kostnaderna på olika sätt, vilket kan göra det lite klurigt att jämföra alternativen. Se därför till att välja en leverantör som kan ge dig en tydlig produktionskostnadskalkyl, inte bara för att du själv ska få koll: en heltäckande kalkyl underlättar också när du går till banken för att få lånelöfte. För oss på SmålandsVillan är det här en självklarhet, och eftersom vi är Nyckelpartner till Nordea får våra husbyggare chans till extra förmånliga lånevillkor hos dem.

Stora fönsterpartier som standard i vardagsrum
Joakim Oldenburg Säljare, Smålandsvillan

Intresserad av att bygga hus?

Beställ katalog

Boka möte

Ange ett datum eller en vecka samt vilken tid på dygnet som passar dig bäst.
Skriv ett meddelande om det är något speciellt du vill nämna redan nu.

Var vill du helst träffas? *

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Förnamn

Efternamn

E-post

Telefonnummer

Tomtinfo

Var vill du helst träffas?

Hur vill du att vi kontaktar dig?

När vill du helst träffas?

Meddelande

Hur byggs huset?

Även om många nybyggda hus kan likna varandra vid första anblicken skiljer det sig en del i hur de byggs. Byggsättet som används påverkar vilka justeringar du kan göra – men också hur snabbt du kan flytta in i ditt nya hem. I en Smålandsvilla kan du visserligen inte göra några egna ändringar i planlösningen eller flytta på några fönster, men i gengäld har vi flera planlösningsalternativ på många av våra husmodeller. När du sedan bestämt dig byggs ditt hus inomhus i torra varma lokaler utan påverkan av regn, vind och kyla – och du får en snabbare resa hem. Från att huset levereras till tomten tar det bara cirka 5 veckor innan du flyttar in.

Vad är en inredningsbar övervåning?

En ganska vanlig lösning är att du som vill bygga ett 1,5- eller 2-planshus själv får inreda övervåningen. Så är det även hos oss på SmålandsVillan: entrévåningen klar att bo i – sedan kan du förverkliga alla dina personliga drömmar en trappa upp. När du kikar på 1,5-planshus ska du dock hålla lite koll på måtten, för här skiljer det mellan hur olika husleverantörer redovisar. Vi på SmålandsVillan gör som man ska, och specificerar byggyta och boyta: men på övervåningar med snedtak får du faktiskt ännu mer plats. Boytan eller boarean räknas då inte ända in till väggen, så golvytan är i själva verket större. Och det är ju riktigt mysigt med en säng under snedtaket.

Hur är det med grunden?

Grunden i ditt nya hus är kanske inte det som känns mest spännande, men den är nog så viktig. Även här bjuder olika tillverkare på olika lösningar, så se till att kolla vad som gäller med säljarna du pratar med. Vi på SmålandsVillan rekommenderar Isolergrund: en fukt- och radonsäkrad grund som ser till att du undviker astma och allergi, får varma golv och ett behagligt inomhusklimat. Den ingår också i vår totalentreprenad.

Ungt par med laptop.utvärderar husleverantör

Vilken standard är standard?

En sak som skiljer en hel del mellan olika tillverkare är vilken standard som är standard. Hos oss på SmålandsVillan får du en bra standard redan från början. Till exempel får du större fönster från start, en sak du annars ofta måste välja som tillval, och ditt hus får såväl material som inredning och utrustning från välkända varumärken. Sedan kan du själv testa ytterligare val i Husbyggaren på webben för att få till en helhet som passar din stil och din plånbok. På våra kontor kan du förresten också gå på VR-visning och i lugn och ro kan lära känna husens planlösning och uppleva husets alla detaljer, vinklar och vrår. Det är jätteviktigt för oss att du får en bra bild av husen och vad som ingår.

Hur mycket vill du göra själv?

Hos en del husleverantörer kan du välja mellan olika entreprenadformer, medan andra har en fast modell. Många erbjuder totalentreprenad som det smidigaste alternativet, men även här är det bra att försäkra sig om exakt vad som ingår i den. Hos oss på SmålandsVillan innebär totalentreprenad att vi tar hela ansvaret för allt från byggnation, upphandlingar, kontakt med entreprenörer och hantverkare till det juridiska. Men om du ändå vill göra en del arbete själv, och spara en slant, kan du också välja totalentreprenad med leveransalternativet målningsförberett. Då får du bland annat själv måla, tapetsera, sätta lister och lägga golv – och samtidigt sätta din alldeles egna prägel på ditt nya hem.

Välj en leverantör du kan lita på

Att bygga ett nytt hus ska vara en trygg affär. Välj en etablerad och ekonomiskt stabil leverantör med ett gott rykte, och se till att alla garantier och försäkringar finns på plats. Kolla också vilka personer du behöver ha kontakt med, bra planering och bra kommunikation gör allt så mycket smidigare. Hos oss på SmålandsVillan hjälper vi dig hela vägen hem. Du och din säljare går noggrant igenom vad som ingår i priset, vilka förberedelser som krävs och vad processen att bygga hus innebär. Din säljare finns sedan tillhands genom hela beslutsprocessen, och när bygget drar igång kan projektledaren svara på dina frågor. Och eftersom vi är en del av OBOS kan du också njuta av tryggheten i att ditt nya hem byggs av en av Nordens största bostadsutvecklare.

Vad tycker andra?

När det gäller en så stor och viktig grej i ditt liv som att bygga ert nya hem är det superviktigt att kolla upp vem du gör affär med. Att det är ett tryggt och stabilt företag, naturligtvis. Men det skadar heller inte att ta reda på vad tidigare husbyggare har att säga om husleverantören. Ett sätt att ta reda på det är att kolla in Prognoscentrets årliga NKI-sammanställning av hela husbranschen. Här brukar vi på SmålandsVillan stadigt ligga i toppskiktet – i årets upplaga har vi till och med Sveriges nöjdaste huskunder. Det tycker vi är det finaste betyget vi kan få, ett bevis på att vårt sätt att jobba gör jobbet.

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Andersson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.