Beställ katalog
  • Trädgård

Bli med trädgård? Så funkar det.

Inget är som väntans tider… Och en sak är säker: att bli med trädgård kommer att förändra ditt liv. Men varför är det så? Och hur gör egentligen man för att skapa sin trädgårdsdröm utan att jobba ihjäl sig? Låt oss titta närmare på saken.

Läge för ute-njut

Att bli med trädgård är att gå ut barfota en tidig sommarmorgon och känna din alldeles egna gräsmatta under fötterna. Det är de kiknande skratten från ungar som hoppar studsmatta, de första morötterna du stolt drar upp ur pallkragen, grill-VM (ja, villamästerskapen då) på altanen eller bara vardagens snicksnack med grannen som på andra sidan häcken. Att bli med trädgård bäddar för livsnjuteri av högsta klass. Som det gamla kinesiska ordspråket säger: ”Vill du bli lycklig hela livet, skaffa dig en trädgård”.

En del av den svenska folksjälen

Odling i all ära, men trädgårdslivet handlar om mer än så. Aldrig smakar väl en kopp kaffe så gott som utomhus i vårsolen? Och att vi svenskar gillar att äta ute verkar vara inbyggt i vårt DNA. Titta bara på valfri semesterort, där lokalbefolkningen njuter av restaurangens luftkonditionering inomhus, medan vi nordbor ockuperar uteserveringen. Eller besök valfritt villaområde i vårt avlånga land en varm julikväll och känn hur grilldoften ligger tung över kvarteret... Trädgårdsdrömmen är liksom en del av den svenska folksjälen. Och nu är det din tur att uppfylla den.

Planera lite mera

Så, hur skapar man sin härliga trädgårdsdröm utan att jobba ihjäl sig? Svaret är noggrann planering, och att skynda långsamt. Första steget är att verkligen lära känna din tomt. Det är nämligen så mycket smartare att jobba med den naturliga miljön istället för emot den. Titta på nivåskillnader, vindriktning och hur solen rör sig – inte minst var solens sista strålar landar under sommaren. Finns det fina träd eller stiliga stenar att bevara, och kanske en extra vacker utsikt att utnyttja? Titta även på vad som finns utanför tomtgränsen och hur det kan påverka din planering. Fundera sedan på vilka funktioner som är viktiga för familjen, och planera in plats för det.

Känn på det hela

Vare sig du gör hela jobbet själv eller tar hjälp av en trädgårdsdesigner: se till att få ner din trädgårdsdröm på papper. Sedan kan du med ritningen som utgångspunkt ge dig ut på tomten med tumstock, snöre och pinnar i högsta hugg. Stega upp och märk ut dina rabatter, gångar – och altanen såklart. Markera fristående buskar eller högre växter med till exempel en stol, och en käpp kan få agera träd. Allt för att känna in att dina mått och idéer fungerar i verkligheten.

Kvinna ligger på gräsmatta och funderar över miljövänliga husalternativ

Börja från början

Även om det kanske känns mer lockande att börja med planteringen: satsa på att göra de grundläggande jobben först. Börja med stommen och strukturen, som att anlägga uppfart och bilplats, gångar, rabatter och odlingsbäddar, liksom gropar att plantera träd och buskar i – men också att bygga eventuella murar och gräva ner el för belysning. Sedan är det dags att plantera träd och buskar, fixa gräsmatta och fylla dina rabatter med blomsterprakt – och vattna, glöm för all del inte det.

Låt härligheten ta tid

Kom också ihåg att allt inte måste bli klart från start. Det är helt okej att prioritera, och ofta är det bara bra att ha bott in sig lite på en plats för att ta bra beslut. Rom byggdes inte på en dag, och det samma får gärna gälla din trädgård. Att se hur jobbet du lägger ner ger resultat är en stor del av det härliga med att bli med trädgård.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Niclas Johansson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.