Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Odling för självförsörjning: nybörjarguide

Odling för självförsörjning är inne. Inte konstigt alls, stoltheten som kommer av att odla din egen mat är oslagbar – och då har vi inte ens snackat om smaken… Och vet du vad? Du kan faktiskt bli självförsörjande på en hel del godsaker i en vanlig villaträdgård. Här får du våra bästa nybörjartips!

Självförsörjning på ditt sätt

När priserna på frukt och grönsaker rusade började allt fler klura på det här med odling för självförsörjning. Men är det ens möjligt? Och hur kommer man igång? Möjligt är det, roligt är det. Men det kan också vara slitigt, så se till att du gör det på dina villkor. Vill du gå all-in får du massor av tips på hur mycket odlingsyta du behöver med en enkel googling, runt 500 kvm för en familj på fyra är en vanlig siffra. På samma vis kan du ta reda på hur många plantor som får plats – och hur mycket skörd du kan räkna med. Men kanske är det ändå klokt att börja lite lagom?

Satsa på rätt sorter för självförsörjning

För att hitta rätt sorter att satsa på, fundera på vad familjen gillar. Att odla massor av squash som ingen äter är ju ganska meningslöst, eller hur? Sedan har ju olika växter olika önskemål på allt från växtplats till mängd av gödsel och skötsel, så här är det också bra att läsa på om dina favoriter. Och sist, men verkligen inte minst, ska du äta dina gröna godsaker färskt i säsong – eller ska de förvaras? Och i så fall hur?

Ha en plan för förvaring

Det här med förvaringen kan vara den största utmaningen för många självhushållare. Pumpa är smidigt, många sorter håller ganska länge i rumstemperatur. Många bönor kan torkas, kryddörter likaså. Mycket går också att frysa in – som chili, kryddörter, spenat och kål – men du kan behöva förvälla dem först. Rotsaker är dock lite drama queens – de är luriga att förvara längre tid. Det fanns uppenbarligen en poäng med jordkällare...

Förädling är grejen för självförsörjare

Älskar du tomater ska du självklart satsa på det, det finns få saker som slår smaken av en solmogen tomat direkt från plantan. Men så länge du inte väljer speciella vintertomater är sommaren, som bekant, kort. Så här gäller det att tänka till vad du kan göra med din skörd för att kunna njuta av den resten av året. Varför inte koka ketchup? Göra egen tacosås? Eller kanske torka dem och få egna soltorkade tomater? Många grönsaker går fint att mjölksyra, och att fixa egna inlagda rödbetor eller gurka är lätt som en plätt. Det samma gäller att koka egen sylt eller saft av dina – eller skogens – bär. Ett tips för dig som vill satsa på självförsörjning är att lära dig mer om förädling, det är hur kul som helst.

Några bra val att börja med

Potatis och rotfrukter

Potatis är såklart ett givet val. Lätt att odla, otroligt användbar – och ger bra skörd i förhållande till jobbet. Om du vill kunna njuta av din egen potatis under vintern, välj en sort som passar för lagring och hitta en mörk och sval plats för dina potäter. Andra rotfrukter som morot, kålrot och rödbetor är lite extra kinkiga med sin vinterförvaring – så se till att du har en plan ifall du väljer att odla mycket av dem.

Pumpa

Även pumpa ger bra skörd utan en allt för stor insats. Och många sorter kan du dessutom lagra inomhus, läs på vad som gäller för din favorit. Släktingen squash ger massor, men är svårare att lagra. Du kan frysa in den – men den tappar en hel del i både smak och konsistens av det.

Lök – och vitlök

Olika sorters lök är självhushållarens bästa vän. Och vitlök är kanske det som är allra enklast att bli helt självförsörjande på. En klyfta sättlök blir nämligen en hel vitlök, och så länge du lyckas torka din skörd ordentligt håller lagringsdugliga sorter hela vintern. Men här gäller det att ha lite framförhållning, vitlök sätts sent på hösten och blir klar följande sommar.

Kål

Det är kul med kål – så länge du lyckas skydda den från alla andra som tycker kål är kul. Fiberduk eller kålnät är i princip ett måste för skydd mot hungriga kålfjärilar och andra odjur. Här finns massor av olika sorter att välja mellan, men kanske är grönkål ändå självförsörjarens bästa kompis? Den kan nämligen stå kvar i landet och låta dig plocka in skörd långt in på vintern.

Kryddor och chili

Något som verkligen är lyxigt att bli självförsörjande på är sådant som ger din matlagning det lilla extra – och som dessutom är riktigt dyrt i matbutiken. En varning bara: att odla chili kan vara smått beroendeframkallande, det finns sorter för alla smaker och många ger stor skörd om du kan ge dem en varm och skyddad boplats. Frukterna kan frysas hela eller färdighackade, du kan också torka dem och mala egna chiliflakes. Kryddväxter som dill, gräslök, mynta och basilika kan du frysa in med gott resultat. Och vill du lyxa till det lite extra: satsa på ramslök. Den kan vara lite svårstartad, men när du får den att trivas kan du fira in våren med denna smaskiga primör år efter år.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.