Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Bygga altan: tips för ett lyckat resultat

Finns det något bättre än att få flytta ut på altanen eller uteplatsen när solen visar sig? Att bygga altan eller uteplats är ett roligt projekt som du varken behöver vara speciellt händig eller erfaren för att fixa. Här får du våra bästa tips.

Steg ett: planera

Husets placering lägger grunden för ditt ute-njut. Fundera över var du vill placera din altan och hur stor den ska vara. Kolla också solläget, och hur det oftast blåser på din tomt. Kanske kan du bygga din altan runt ett hörn och få både morgon- och kvällssol? En altan behöver förresten inte alls ligga i anslutning till huset, du kanske hellre vill ha ett trädäck mitt ute i trädgården? Eller kanske en stensatt uteplats? Valet är ditt, men eftersom fenomenet ”grilla på altanen” är en så stor del av vad vi förknippar med det njutbara huslivet utgår vi här ifrån just en sådan.

familj umgås på altan till nybyggt hus

Mät ut och känn efter

När du har ett hum om var du vill ha din altan och hur stor du vill att den ska vara: stick ner pinnar och spänn upp snören enligt dina mått – eller markera med märkfärg. Det här momentet gör det enklare att se och känna efter hur stor yta du vill att altanen ska ta upp. Satsa på en lagom stor altan där hela familjen får plats – utan att det känns som ett skrytbygge. Det är inte så skoj om altanen upplevs som för stor i förhållande till huset. Ett smart tips är också att utgå från vanliga mått på virket, någon decimeter hit eller dit gör ingen skillnad för helhetsintrycket, men sparar både pengar och minskar onödigt spill.

Tips för trivseln

Skydda gärna din altan från insyn och vind – så att det blir den oas du tänkt dig. Stora krukor med växter, buskar och träd ger en fin atmosfär samtidigt som ramar in på ett vackert sätt. Plank, spaljéer och staket kan också funka fint som avgränsning. Och bygger du din altan en bit upp från marken: se till att tänka på säkerheten för de minsta familjemedlemmarna.

Kolla om du behöver bygglov

Beroende på hur altanen ser ut, eller hur den är placerad, kan du behöva ett bygglov. På Boverkets hemsida ser du några exempel, men ta alltid kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller just för dig.

En trall för alla

En altan eller ett trädäck byggs oftast i tryckimpregnerat trä, värmebehandlat trä eller lärkträ, men fler varianter av virke förekommer. Alternativen är många, så du kan välja vad som passar din stil – och din plånbok, priserna skiljer en hel del. Allt trä behöver dock lite kärlek, inte minst i form av rengöring. Många sorter vill också ha regelbunden inoljning, och även om tryckimpregnerat virke visserligen klarar sig utan är en slurk olja aldrig fel – inte minst för en nybyggd altan. Om du vill lägga minimalt med jobb på underhåll kan du istället välja ett altangolv av träkomposit – det är dock också det dyraste materialet.

Komma billigare undan?

Vilket material du än väljer kostar det en del att bygga altan. Men att inte välja det allra billigaste virket lönar sig ofta i längden. Här har vi ett supertips till dig: bli OBOS-medlem, då får du 10% rabatt hos Beijer Byggmaterial. Det är klart värt det vid ett så pass stort byggprojekt: du tjänar snabbt in medlemsavgiften och får dessutom dra nytta av massor av andra fina förmåner. Och på tal om Beijer, så kan vi också tipsa om deras verktyg Trallväljaren. Med det kan du enkelt räkna ut vad din altan kommer att kosta, och jämföra priser på olika material.

Hitta instruktioner

När du bestämt dig för hur din altan ska se ut och vilket virke du vill bygga med är det dags att skrida till verket. Vare sig du byggt massor av saker innan, eller är nybörjare hittar du massor av bra info bland Svenskt Träs Byggbeskrivningar. Allt från ritningar och byggbeskrivningar som visar hur du gör, steg för steg, till praktisk info som vilken dimension på virke du ska använda, vilken skruv som passar bäst – och hur du monterar trall på bästa sätt.

Lycka till med altanbygget!

Bonustips: ta hand om din altan

Tvätta trallen varje år, såpa och vatten brukar funka bra. Du kan absolut använda högtryckstvätt – men se upp med för högt tryck, det kan skada träet. Olja sedan efter behov och smak.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Andersson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.