Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Fixa gräsmattan: så lyckas du

Att bara gå rakt ut från sitt eget hus och känna gräset under fötterna är en naturlig del av villadrömmen. Men innan den kan bli sann behöver man såklart fixa gräsmattan. Här kommer våra bästa tips för det.

Välj rätt säsong

Den bästa tiden för att fixa gräsmattan är tidig vår, eller tidig höst. Vid dessa tider på året är klimatet svalare och fuktigare, vilket gräset uppskattar. Men tänk på att temperaturen behöver ligga över 10 grader, annars får det svårt att gro. Att så på hösten har också den extra fördelen med mindre risk för ogräs.

Kvinna ligger på gräsmatta och funderar över miljövänliga husalternativ

Börja från grunden

Precis som med de flesta andra projekt gynnas din blivande gräsmatta av ett bra grundarbete. Det gäller både när du ska så själv och om du föredrar att köpa färdig gräsmatta på rulle, vilket dock kostar betydligt mer. För att fixa en ny gräsmatta är förarbetet i princip det samma, fram till och med gödsling. Låt det ta sin tid – det lönar sig i längden.

Luckra upp

Börja med att luckra upp jorden så den blir luftig och porös, sikta på en halv meters djup. Smidigast är förstås att använda en jordfräs, men med spade och/eller grep får du vardagsmotion på köpet. Den översta matjorden kan du skrapa åt sidan så länge.

Mamma visar son deras nybyggda hus

Rensa

Rensa nu bort stenar, ogräs, pinnar och rötter. Lägg tillbaka matjorden och fördela den jämnt över ytan, jordlagret bör vara 20–30 cm för att få en tålig gräsmatta. Är jorden lerig? Då kan du blanda i grov sand, ju lerigare jord, desto mer sand behövs.

Packa

Nästa steg blir att fixa ett jämt och fint underlag. Antingen med en gallervält eller till fots: ett bra sätt för detta är faktiskt är att trampa till hela ytan med små, små steg. Varför inte bjuda in släkt och vänner på gräsmattefest? Klädkod: rejäla skor. Passa sedan gärna på att vattna efteråt.

Gödsla

Utan näring, ledsen gräsmatta. När underlaget är klart är det dags att gödsla. Här finns det mängder av valmöjligheter, men hönsgödsel är alltid ett säkert kort. Det är dessutom billigt och giftfritt. Mylla ner gödseln med en kratta till cirka 2,5 cm djup.

Och så

Då var det dags att så gräsfröna. Köp frön av god kvalitet och kolla datum på påsen, ju färskare desto bättre. Du sår bäst för hand - men välj en vindstilla dag, annars kanske din gräsmatta hamnar hos grannen... Försök att sprida fröerna jämnt, cirka 25–50 gram per kvadratmeter. Ett trick är att först så på längden, och sedan på tvären. Mylla ner fröerna ett par centimeter och platta sedan till, även här är en gallervält bra – men även baksidan av en kratta funkar.

Vattna gräsmattan

En nysådd gräsmatta behöver mycket fukt för att växa och får aldrig torka ut, det samma gäller gräs på rulle. Tänk på att inte vattna med för hårt tryck om du vattnar med slang, då spolar du bort fröna. Förmodligen behöver du vattna regelbundet under de två första månaderna, det beror naturligtvis på vädret. Efter det har grässtråna förhoppningsvis etablerat sig så bra att de kan tåla en del torka.

Beträd ej gräsmattan

Tänk också på att inte gå på din gräsmatta förrän den vuxit upp ordentligt, även gräs på rulle behöver tid på sig att sätta sig. Klipp heller inte gräset för tidigt – vänta tills det vuxit 7-8 centimeter. Klipp sedan hellre ofta och lite åt gången. Då kan du, om du vill, också låta gräsklippet ligga kvar och ge näring tillbaka till gräset.

Nya redskap? Bli medlem!

Behöver du ny kratta, spade eller något annat i verktygsväg? Passa på att bli OBOS-medlem, då får du nämligen 10% rabatt hos Beijer Byggmaterial – plus massor av andra rabatter och erbjudanden för både nytta och nöje.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Jack Kihlström Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.