Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Så planerar du årets odlingar

Vad vill du odla i år? Gröna godsaker eller ljuvliga blommor? Eller både och? När vårsolen visar sig är det hög tid att börja planera för odlingssäsongen i din trädgård. Här kommer några smarta tips.

Vad gillar familjen att äta?

Att kunna smaska på härproducerade grönsaker är smått oslagbart. Men vilka ska man satsa på? Här är det bra att fundera på två saker. Vad gillar du bäst? Och hur mycket skörd ger grönsaken i fråga? Vissa gröna godingar är nämligen väldigt duktiga på att producera, och det finns ju inget tråkigare än att inte kunna äta upp allt… Squash är till exempel en lättodlad rackare som lätt kan ge lite för mycket av det goda, även om den är användbar i både mat, bröd och bakverk. Bär, däremot, kan du nästan aldrig få för mycket av.

Vad vill du vila ögonen på?

Blommor är inte bara ett vackert inslag i trädgården – de är också mums för våra pollinatörer. Och om din trädgård gillas av pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar kan du också räkna med större skörd, inte minst av frukt och bär. Win-win, eller hur? Så varför inte satsa på att planera in lite mer blomster? Många sommarblommor är dessutom enkla att så från frö: som rosenskära, zinnia, solrosor och ringblommor. Andra kan vara lite kinkigare, så här är det bra att läsa på innan du gör din planering.

Var odlar du?

Hur stor odlingsyta du har bestämmer ju hur mycket du får plats med, och här kommer planeringen du gör nu till stor nytta. Mät upp och rita en enkel skiss över alla dina odlingsytor. Det kan vara pallkragar eller odlingslådor, grönsaksland, eller stora krukor. I en perfekt värld har du placerat alla i lagom soligt och vindskyddat läge, där det inte blir för fuktigt eller för torrt – men man får ju jobba med det man har. Så: här är det smart att inte bara räkna efter hur mycket du får plats med, utan även rita in vad du ska odla var. Alla växter har ju sina egna preferenser. Titta på fröpåsen, hämta info på webben – eller varför inte i en gammal hederlig trädgårdsbok?

Hur mycket är lagom?

Hur mycket du ska odla av varje sort kan vara lite klurigt att beräkna, inte minst om du är ny på det här med odling. Vill du bli självförsörjande på till exempel rotfrukter, lök eller kryddor behöver du också fundera på kring om – och i så fall hur – du klarar att lagra dem. Men ta hellre i lite för mycket än att så för lite. Får du plantor över brukar de sällan vara något problem att bli av med, snarare väldigt uppskattat av både familj och vänner. Men det är smart att skriva ner årets plan – och resultat. Då blir det enklare att fintrimma mängderna nästa år, om det skulle behövas.

Är växterna bra kompisar?

Att blanda olika växter är inte bara vackert, det hjälper dig också att odla mer på mindre yta. Dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter. Till exempel kan dill och timjan gärna bo ihop med kål för att minska problem med kållarver, och tagetes är en bra kompis till dina morötter. Men, det finns också växter som inte alls är trivs ihop. Till exempel bör tomater inte odlas i närheten av potatis, och bönor kommer inte alls överens med lök.

Enplanshus i lantlig stil

Shoppinglista och tidplan

När du har bestämt dig för vad du vill odla är det dags att skriva din inköpslista. Vad behöver du köpa i form av fröer och annat utsäde, jord, gödsel och andra tillbehör? Sedan plockar du fram kalendern. Vilka fröer behöver du förså – och när behöver du starta sådden för att ha lagom stora plantor att sätta ut när det blivit varmt nog? Vilka sorter kan du så direkt på friland – och när gör du det? Snabbväxande grönsaker, till exempel olika sorters sallad, kan du också så i omgångar för att förlänga skördeperioden, så det kan också vara bra att planera för. Sedan är det bara att följa din plan och skämma bort dina plantor fram till skörd. Ha nu ett riktigt grönt och skönt odlingsår!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Niclas Johansson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.