Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Inredning
  • Trädgård

Så fixar du en mysig och skön uteplats

Vad vore villalivet utan en uteplats? Säkerligen dötrist och tråkigt. Här bjuder vi på tips och inspiration för hur du gör din uteplats alldeles, alldeles underbar.

Möblera din uteplats

Ta dig först en funderare över vad du vill använda din uteplats till. Vill du njuta av härliga middagar med goda vänner eller bara ligga och lapa sol och koppla av? Eller kanske både och? Utgå från vad ni gillar att göra, och möblera efter det. Vad vill du få plats med? En loungedel, matbord eller solstolar? Eller kanske ett utekök? Har du gott om plats kan du skapa olika ”uterum”: ett för lata stunder, ett för härliga middagar med familj och vänner och ett för kaffepausen. Dela in rummen genom att gruppera möblerna och förstärk känslan med hjälp av mattor, tyger eller växter.

familj umgås på altan till nybyggt hus

Sätt stilen

Modernt och stilrent, medelhavskänsla, eller en klassisk svensk berså? Din uteplats blir vad du gör den till. Ett tips är att variera olika material: textilier, träslag och olika typer av möbler – det ger en trivsam och ombonad känsla. Tänk vardagsrum – fast utomhus. Ös på med dynor, mattor, filtar och kuddar. Men se till att införskaffa sådana som är gjorda för utomhusbruk och som tål den svenska sommarens varierade väder.

En grön uteplats är en skön uteplats

Pryd din uteplats med grönska och vackra blommor i den stil du gillar. Varför inte låta din uteplats bli en miniträdgård? Det går att odla det mesta i krukor, från kryddväxter till sommarens alla grillmiddagar till mindre träd. Kanske satsar du på att plocka smultron från solstolen?

Blanda gärna gröna växter med blommande och höga växter med låga – en klätterväxt i en högre spaljé kan förresten också fungera fint som insyns- och vindskydd. Har du sol hela dagen? Välj då växter som trivs med det – och glöm inte att vattna.

Glöm inte skuggan

Även om solen är härlig kan det vara minst lika skönt att få njuta i skuggan ibland. Inte minst för de minsta familjemedlemmarna. Se till att planera för bra skuggchanser där du vill ha dem. Markiser, segeltak, parasoll – eller kanske en mysig paviljong?

Detaljerna gör uteplatsen

Våga satsa på något lite oväntat i form av fina detaljer som sticker ut. Knalliga färger på kuddar, vimplar eller filtar gör sig till exempel fint mot grönskade växter. Kanske har du något härligt loppisfynd i gömmorna som hittar sin perfekta plats just här på din uteplats?

Lys upp din uteplats

När det blir skumt om kvällen är belysning ett måste för att kunna fortsätta njuta av uteplatsen, dessutom blir en upplyst uteplats härlig att titta ut på inifrån huset. Fina lyktor, ljusslingor och annan belysning gör uteplatsen magisk när det skymmer. Ett smart tips är att köpa billiga små solcellslampor, ta av foten från dem och istället låta dem pryda en gammal ljusstake. Om du föredrar el, tänk då på att köpa belysning som är gjord för utomhusbruk och se till att du har en säker strömkälla.

Lycka till nu – och njut ordentligt av din uteplats!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peder Lorentzon Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.