Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Förså – få fart på dina odlingar

Kärt barn har många namn, att förså kallas också för att förodla eller förkultivera. Men vad du kallar det spelar ingen roll: det här är ett perfekt sätt att maxa odlingssäsongen och få tidigare skörd. Låt oss berätta hur du lyckas.

Vad är grejen med att förså?

Att förodla eller förså betyder att du tjuvstartar med att så dina fröer i valfria odlingskärl och låter dem växa upp till fina plantor lagom tills det är varmt nog att plantera ut dem i din trädgård eller i ditt växthus. För växter som tar god tid på sig, som chili, paprika och tomat, är försådd ett måste för att du ska hinna få någon skörd. Sommaren är ju, som bekant, kort… Men du kan faktiskt förodla det mesta för att få snabbare skörd eller blomning.

När är det dags för försådd?

Ofta är det rätt så lagom att starta dina sådder i februari-mars. Fast det beror dels på vilka sorter du väljer, dels på var du bor. Kung Bore släpper ju sitt grepp vid lite olika tidpunkter här i vårt avlånga land. Olika växter tar ju olika länge på sig att växa till sig – med till exempel melon och gurka handlar det om veckor, medan många olika sommarblommor behöver ett par månader. Här kan det vara smart att räkna baklänges från när du tror att frosten är över hos dig, och det därmed går fint att sätta ut dina plantor. Många växter går även att förodla utomhus, men i den här artikeln stannar vi inne.

Extraljus är toppen

Det klassiska stället för försådd inomhus är på fönsterbrädan. Men du kan placera dina sådder nästan var som helst, bara de får tillräckligt med ljus så snart de tittar upp. Det finns massor av prylar för förodling, men om du ska satsa på en enda sak är växtbelysning toppen. Växter behöver nämligen få bra ljus i minst 12 timmar om dygnet för att växa sig stora och starka. Om din försådd står för mörkt blir plantorna spinkiga och rangliga.

Värme likaså

Många fröer vill också gärna ha lite extra värme när de ska gro. Egentligen samma grej som att vi inte sår några frön utomhus förrän jorden är ordentligt uppvärmd. Här finns det finurliga värmemattor att köpa, men om du bor i ett hus med radiatorer är fönsterbrädan inte alls någon dum idé. Att täcka dina sådder med plastlock eller vanlig, hederlig plastfolie med lite lufthål är kanon. Det hjälper både värmen och fukten att stanna kvar. Och kom ihåg att kolla värmen när dina sådder tittar upp, för då vill de flesta gärna stå lite svalare.

Förså i vad du vill

Man kan lägga hur mycket pengar som helst på odlingsprylar, men man måste inte. Små pluggbrätten med plastlock duger gott – de kostar inte mycket och kan återanvändas i flera säsonger. Kanske har du redan tomma godisbyttor eller vindruvsförpackningar hemma? De går också utmärkt att förså i, se bara till att göra hål i botten. Även tomma toarullar funkar fint för större fröer, som gurka eller bönor. Men tänk på att du ska kunna vattna – så ställ allt som kan droppa på en bricka eller liknande. Och inte att märka upp dina sådder så att du vet vad du har att se fram emot. Egna etiketter fixar du enkelt genom att klippa remsor av någon lämplig plastburk.

Spelar jorden någon roll?

Alltså, det går att förså i all slags jord. Men det kan vara smart att unna dig både såjord och planteringsjord, eftersom de har lite olika egenskaper. Såjorden är finfördelad och mager, perfekt för känsliga fröer som inte klarar för stark gödning – men den gör också att plantorna riskerar att få slut på näring snabbt. Planteringsjorden är lite mer gödslad och funkar till det mesta. Ett tips är att grunda krukan med planteringsjord, och sedan toppa med såjord. Då gror dina fröer i såjord och när de vuxit ett tag kan rötterna leta sig ner i den mer näringsrika planteringsjorden.

Vattna – och gödsla lagom

Fuktigt är grejen, dina sådder får inte torka ut. Men det får heller inte bli för blött, för då kan de ruttna. När plantorna vuxit till sig lite börjar det bli dags att bjussa på lite extra näring, inte minst om du sått i såjord. En svag dos flytande näring då och då, i samband med att du vattnar, brukar räcka.

Omskolning och inskolning

Nu hoppas vi att du har huset fullt av knubbiga små plantor. Kanske börjar det också bli lite trångt om fötterna för dem? Då behöver de skolas om – alltså planteras om i större krukor. Vissa sorter, som chili, kan behöva planteras om flera gånger. Men sedan, när frosten släppt sitt grepp, är det dags för inskolning – eller avhärdning som det heter på trädgårdsspråk, alltså att gradvis vänja dem vid utelivet. Till sist: läs på om de sorter du väljer att odla, förutom på fröpåsen finns det mängder av bra info att hitta på webben. Lycka till!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.