Beställ katalog
  • Trädgård

Lätta grönsaker att odla som nybörjare: 5 favoriter

Att kunna skörda egenodlade grönsaker är något alldeles extra – och det behöver inte alls vara svårt att lyckas, så länge du väljer mindre kinkiga sorter. Här tipsar vi om fem lättodlade favoriter, perfekt för dig som är lite ”grön” på det här med trädgård.

Rädisor

Snabbväxande och lättodlad klassiker som gillas av hela familjen. Kan sås nästan var som helst, men trivs inte så bra om det blir för varmt. Bäst är att så i omgångar under våren och hösten, ta en paus under högsommaren. Och skörda dem innan de blir för stora – då smakar de allra bäst.

Sockerärtor

Dessa små godingar är ofta dyra i matbutiken, men lätta att odla. Sockerärtor går fint att direktså, men olika sorter vill ha lite olika varmt för att gro, så läs på fröpåsen. Där ser du också hur hög sorten blir. Ju högre – desto mer stöd behövs. Det bästa med sockerärtor är att du måste skörda för att nya blommor, och senare ärtor, ska bildas. Så: ju mer du skördar, desto mer får du äta. Hur bra?

Potatis

Tänk dig att kunna ta upp egen färskpotatis till sommarens goda middagar. När du väl börjar odla dessa älskade knölar har du knappast satt din sista potatis. Här får du nämligen mycket mat för ganska lite jobb. Potatis kan odlas nästan var som helst – och det finns massor av spännande sorter att prova. Kanske en blå? Kom bara ihåg att kupa, alltså att fylla på med mer jord i takt med att blasten växer, annars riskerar du att dina potäter blir gröna och då går de inte att äta.

Squash

Squash, eller zucchini om vi ska vara lite italienska, är makalöst kul att odla. Den är nämligen otroligt produktiv, och ju mer du skördar, desto fler frukter bildar plantan. Dessutom kan du odla den i allt från stora krukor, till pallkrage eller grönsaksland – ja, faktiskt till och med direkt i komposthögen. Det enda en squash önskar sig är massor av sol – och gott om plats… Men så inte för tidigt, inte ens om du förodlar inomhus, det här är en snabbväxande rackare…

Lök

Gul lök, rödlök, schalottenlök – vad vore ett kök utan lök? Ganska trist och tråkigt, faktiskt. Lök är faktiskt jättelätt att odla, i alla fall om du jobbar med sättlök. Sätt dem tätt, och gallra sedan ut godbitar som du använder som färsk lök så snart de är stora nog att äta. Resten skördar du när blasten börjar gulna och sloka, låter du dem sedan torka ordentligt och kan förvara dem torrt och svalt – då håller de hela vintern.

Bubblare: jordärtskocka

En riktig delikatess som faktiskt är otroligt lättodlad. Så lättodlad att den ibland beter sig mer som ett ogräs, så att ge den en avgränsad plats i trädgården är inte fel. Jordärtskocka kan vara lite klurigt att få tag i, men om du lyckas är det fina i kråksången att när du väl fått igång din odling behöver du bara lämnar ett par knölar kvar till våren, så återkommer de år efter år. Skördar gör du sent på hösten, och om vintern inte bjuder på tjäle kan du skörda kontinuerligt ända fram tills de gror på våren. Vissa sorter bjuder också på vackra blommor vid en tid då det mesta annat i trädgården har blommat över.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.