Beställ katalog
  • Trädgård

Höstfixa i trädgården - 10 trädgårdstips

Sommaren är förbi och hösten är här. En perfekt tid att fixa, höstpyssla och göra fint i din trädgård. För att det ska bli lättare att komma igång bjuder vi här på 10 tips!

1. Ta vara på löven som faller

Räfsa gräsmattan och använd löven för att skydda buskar och växter i rabatten. Eller testa latmaskvarianten: kör över dem med gräsklipparen och låt de andra maskarna göra resten av jobbet.

2. Klipp inte gräsmattan för kort

Att inte klippa gräset för kort är alltid en bra idé – men låt gärna gräset få vara lite extra högt över vintern, då klarar den tjälen bättre. Höj inställningen på gräsklipparen inför sista klippningarna, sikta på cirka 5 centimeter.

3. Städa undan och serva

Att få starta nästa odlingssäsong med fräscha redskap är definitivt roligare. Samla ihop dina redskap, gör rent och olja in dem om det behövs. Ställ sedan undan dem på rätt plats så att du hittar dem när våren kommer. Skäm gärna bort gräsklipparen lite extra också. En bensindriven variant gillar till exempel att få bensinen tömd och tändstiften rengjorda. Glöm heller inte att tömma och ta in vattenslangen – och stäng av vattnet innan frosten kommer. Rensa även husets hängrännor från löv och smuts så att det inte blir stopp.

4. Ta hand om frukten

Har du fruktträd? Vilken lycka! Då är det dags att försiktigt plocka frukten från träden – och ta hand om fallfrukten, den som bara är lite skadad funkar fint till bakning och andra läckerheter. Varför inte bjuda dina vänner och familj på en nybakad äppelpaj? Har du vinteräpplen som ska lagras kan du linda in dem med tidningspapper och förvara svalt.

5. Frisera dina träd och växter

Många buskar och träd gillar att få en klippning på hösten, innan det blivit för kallt. Vissa perenner, som pioner, gillar att klippas ner på hösten men de allra flesta mår faktiskt bäst av att stå kvar till våren.

6. Plantera vårens blomsterprakt

Visst är det väl underbart när våren kommer och små söta skott tittar upp? Hösten är den perfekta årstiden att plantera lökar, tulpaner kan du faktiskt plantera så länge du kan få ner spaden i jorden. Plantera i jord som är väldränerad, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gärna med lite gödsel i hålet. Även träd och buskar kan med fördel planteras på hösten, innan tjälen går i jorden.

7. Skydda dina känsliga växter

Se till att skydda känsliga växter och buskar, till exempel med hjälp av granris eller löv. Nu är det också dags att flytta in dina pelargoner, gräva upp dahlior för vinterförvaring och att ta in citron- och olivträd. De trivs bäst på en frostfri plats och vill stå svalt och ljust.

8. Plocka undan utemöblerna och krukor

Det är även dags att plocka in dina utemöbler. Kanske behöver de oljas så att de är fina när våren kommer? Utemöbler ska förvaras torrt och under ett tak. Har du dynor så bör de förvaras inomhus eller i ett förråd. Det gäller även frostkänsliga krukor och trädgårdsdekorationer.

9. Gör en snygg höstplantering

Det finns väl inget bättre än att få plocka bort vissna sommarblommor och få plantera en härligt krispig höstgrupp. Tänk bara på att krukan måste tåla frostnätterna som kommer. Och glöm inte att fixa med mysbelysningen i din trädgård, det är ju under den mörka årstiden vi behöver den som bäst.

10. Samla inspiration, dröm och planera

Efter en dags pyssel i trädgården har du förtjänat att få krypa upp i soffan, tända lite ljus och dricka en kopp te. Passa på att samla inspiration från tidningar eller på nätet. Planera och dröm om vad du vill göra i din trädgård inför kommande säsong.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.