Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Så planerar du din nya trädgård

Längtar du också efter att få njuta av livet i din alldeles egna trädgård? Då har vi massor av tips till dig. Vägen till en härlig trädgård blir nämligen så mycket enklare när du har en plan att följa.

Tänk trädgård redan från början

Resan till en egen trädgård börjar med att tänka till redan när ditt hus ska placeras på tomten. Hur ligger väderstrecken? Hur rör sig solen under dygnet? Var blåser det oftast ifrån? Finns det någon utsikt du vill ta hänsyn till? Eller någon insyn att minska? Att kartlägga förutsättningarna gör det enklare att sätta upp en tydlig plan. Och ju tydligare plan du har, desto enklare blir den att genomföra.

Kvinna ligger på gräsmatta och funderar över miljövänliga husalternativ

Utgå från platsen

Titta sedan på tomtens naturliga egenskaper. Det är nämligen så mycket lättare att skapa en fin trädgård om du jobbar tillsammans med naturen – istället för emot den. Är det åkermark eller skogsmark på din tomt? Verkar marken torr eller fuktig? Var är det sol, och var blir det skugga? Olika växter kräver olika förutsättningar för att trivas som bäst.

Samla inspiration

För att få inspiration: kika på trädgårdstips från andra som inrett sin trädgård, prata med vänner eller varför inte ta en promenad och se hur andra husägare har gjort? På nätet finns massor att hämta, inte minst i de sociala kanalernas olika trädgårdsgrupper. Varför inte göra en moodboard med olika saker, växter och material du gillar? Det gör det också enklare att se vilken stil du föredrar. En japansk trädgård med rena linjer, barrväxter och sten är något helt annat än en mormorsträdgård med rosor, pioner och pelargoner. Men det fina är att du kan låta din trädgård ha olika karaktär på olika ställen.

Skissa upp din trädgårdsdröm

Vad vill du ha i din trädgård? En lekyta med sandlåda och gungor? Ett växthus och ett stort grönsaksland, eller mest bara en stor härlig altan? Planera upp ytan i olika zoner efter funktion – till exempel odla, leka och umgås. Sätt er sedan ner och gör en skiss. Rita upp sittplatser, gångar, rabatter, odlingslådor, träd och buskar. Fundera också redan nu på om du vill ha möjlighet till ljussättning i trädgården. Då är det är smart att förbereda med slang för el, så att du slipper gräva en gång till – om du inte satsar på solcellsdriven belysning förstås.

Gör plats för det praktiska

Parkering, garage eller carport? Soptunna, cykelparkering, trädgårdsförråd, laddare till robotgräsklipparen, kompost, vattentunna – med mera. Som husägare kommer du att behöva mer redskap och prylar än förut. Var ska till exempel skottkärran förvaras när du inte använder den? Glöm heller inte bort att tänka på var du kan behöva skydd mot insyn. Tänk bara på att höga häckar och staket kan kräva bygglov. Kolla med din kommun vad som gäller hos dig.

Välj rätt växter

Sverige är indelat i olika odlingszoner, men även hur solig och vindskyddad din tomt är påverkar vilka växter som trivs hos dig – liksom när de blommar. Läs på eller fråga i butiken, och satsa gärna på en bas av perenner som kommer tillbaka och blommar år efter år. Ett tips är att låta samma växt återkomma på flera platser i trädgården, det skapar fin harmoni. Och du, planera inte in fler rabatter än du tror att du vill och orkar sköta om. Du kan alltid komplettera med fler i efterhand…

Glöm inte första intrycket

Stora fina altaner på baksidan i all ära, men glöm inte att husets entré och garageuppfart är det första du (och dina gäster) ser. Därför är det värt att lägga lite extra krut här. Fina planteringar, stiliga siffror på huset, en namnskylt eller en personlig brevlåda är dekorationer som smyckar ingången på ett trevligt och välkomnande sätt. Har du plats, och lust, varför inte planera in ett vårdträd? Kanske i form av ett fruktträd?

Och ta det lugnt

Känns det övermäktigt? Lugn, du behöver inte göra hela trädgården på en gång. Ta en del i taget, och det är helt okej att ändra dig under resans gång om du känner att något inte blir som du tänkt dig. En levande trädgård blir aldrig helt färdig – det är också en av de stora fördelarna med den. Lycka till nu!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.