Beställ katalog
  • Trädgård

Entrén till din trädgård: så fixar du den

När man blir med trädgård är det lätt att lägga allt krut på självaste trädgårdssidan. Och vad kan man egentligen hitta på med entréträdgården? Alltså den där snutten trädgård mellan huset och gatan utanför? Här bjussar vi på våra finaste tips.

Välkomnande i alla väder

Det är inte alltid du har så mycket trädgårdsyta att spela med på framsidan av huset. Allt beror ju på hur din tomt ser ut, och hur huset placeras som bäst på denna. Men även små ytor kan ha stor betydelse för helhetsintrycket. Och här spelar entréträdgården rent av huvudrollen. Det är ju den del av din trädgård som du och dina gäster passerar varje dag, oavsett årstid. Så visst förtjänar den också att få vara vacker och välkomnande?

Funktion först

När du planerar för din entréträdgård är det smart att först tänka funktion. Var parkerar du bilen? Hur tar du dig från bilen till ytterdörren? Eller till groventrén, för den delen. Skissa ut parkeringsyta och gångar som leder dit du vill – och se till att du får ett fint rörelsemönster. Gångar behöver förresten inte alls vara spikraka, en mer slingrande form ger liv åt din trädgård. Vill du förresten ha en uteplats även på entrésidan? Planera då in den med redan från början.

Val av material

Fundera sedan på vad du vill ha för olika material på marken i din entréträdgård. Och vill du ha häck, eller kanske ett staket? Drömmer du om något träd är det också bra att fundera på nu, liksom var du vill ha eventuella planteringar och belysning. Ju fler saker du fyller din skiss med, desto lättare blir det att föreställa sig resultatet. Det ger dig också en bra bild av i vilken ordning du behöver ta itu med saker.

Hitta din trädgårdsstil

Enklaste sättet att lyckas med sin trädgårdsdesign är att låta den komplettera husets stil och känsla. Det gäller inte minst materialvalen. Har du valt ett hus med lantlig charm kanske kullersten eller grus gör sig bättre än asfalt och betong. På samma vis kommer ett hus i modern stil förmodligen bättre till sin rätt med en stilren häck än med ett lantligt vitt trästaket. Men din trädgård behöver också få passa in i sin omgivning, så passa på att inspireras av befintlig bebyggelse och naturen runt omkring.

Välja växter

När du har satt ramarna är det dags att börja välja växter, hurra! Även här är det smart att hålla stilen, det ger ett genomtänkt intryck. Om du har plats, och det passar din tomt, är ett träd av något slag alltid en god idé. Antingen något som så småningom bjuder på frukt – eller något helt annat. Tänk gamla tiders tradition av ett vårdträd på gården. Men ta reda på hur stort trädet kommer att bli, så att du inte får en överraskning i framtiden. Och du, växter kostar en del, så kom ihåg att ta hänsyn till väderstreck och odlingszon när du väljer. Om du är lite grön på trädgårdsfronten, fråga på handelsträdgården.

5 grönskande tips

1. Mixa mjukt och hårt – låt grus eller plattor mjukas upp av växtlighet för ett mer levande intryck.

2. Men blanda lagom – blanda dock inte för många olika material och växter. Upprepning förnöjer.

3. Tänk högt – att jobba på höjden, till exempel med en pergola eller rosenbåge, skapar en dynamisk och levande känsla i trädgården.

4. Satsa på vintergrönt – din entréträdgård får gärna bjuda på något vackert året om, så välj gärna något som håller stilen över vintern också.

5. Krukor är kanon – inte minst under tiden din entréträdgård tar form. Du kan odla mycket i stora krukor…

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.