Från avskärmat 50-talshus till ett öppet Villa Lekeryd

Jennie Arvidsson och Michael Granlund bodde i ett äldre hus med små rum och ”öppet och socialt” blev ledorden när de bestämde sig för att bygga hus. En titt på Villa Lekeryds stora hall och öppna vinkeldel och de föll direkt.

Solen strålar från klarblå himmel när vi besöker familjen Arvidsson Granlund i deras nybyggda Villa Lekeryd i Vaggeryd. När man kliver in möts man av, förutom de två glada hundarna Aston och Theo och spralliga 4-åringen Edith, en rymlig hall som leder vidare in i husets öppna planlösning. Solljuset skiner in genom de stora fönsterna i vinkeldelen och lyser upp vardagsrummet såväl som matsalsdelen och vidare in i köket.

– Eftersom vi bodde i ett 50-talshus innan med väldigt små rum ville vi ha mer öppna och sociala ytor, berättar Michael.

Sociala Villa Lekeryd

Husmodellen Villa Lekeryd är motsatsen till deras förra hem som bestod av avskärmade rum. I den här Smålandsvillan kan hela familjen röra sig fritt mellan den öppna planlösningen och de resterande rummen: sovrum, barnrum, badrum och tvättrum. Men det var flera delar som gjorde att husmodellen fångade Jennie och Michaels intresse.

– Vi var och tittade på ett Villa Nybro och föll för vinkeldelen som var väldigt trevlig. Öppen planlösning och fina, stora fönster. Sociala ytor: att man kan stå i köket och laga mat men ändå vara del i ett samtal som man har i matsalen eller ute i vinkeldelen, säger Jennie.

Jämfört med Villa Nybro har Villa Lekeryds trappa flyttats in i vardagsrumsdelen, vilket skapar större förvaringsmöjligheter i hallen.

– Villa Lekeryd var en rätt så ny modell. Vår säljare visade oss detta och vi föll för det rätt så direkt. Det gick rätt fort från att hon visade oss modellen till att vi bestämde oss för att ”Det kör vi på!”. Vi gillade att trappan var flyttad, att det var en väldigt stor och fin hall, berättar Jennie.

Deras dröm om ett ljusare, fräschare hus syns även i familjens tillval. Köket består av ett grönt val med miljövänliga vitvaror, vita spegelluckor tillsammans med ljusgrått stänkskydd.

– Den köksluckan var vi väldigt säkra på att vi ville ha. Vi gillar en lite mer gammeldags stil och tyckte den passade bra tillsammans med stänkskyddet som har en mer industriell stil, säger Jennie.

Planer för övervåningen

Villa Lekeryd är ett 1,5-planshus och redan från början var paret överens om att de ville ha en övervåning. För tillfället passar nedervåningen utmärkt med stora ytor att umgås på och sovrum för vuxna och barn. Men i framtiden blir det att göra iordning övervåningen också.

– Det blir lite mer hus. Även när barn växer upp så kan de vara där uppe och vi här nere. Vi har inte riktigt börjat med övervåningen än. Men vi har börjat fundera på hur många rum vi vill ha, berättar Jennie.

Ett av tillvalen som de är extra nöjda med har de valt just för att övervåningen ska bli extra trevlig.

– Framför allt var vi säkra på att vi ville ha takkupa så att det blir mycket ljus där uppe. Så det är ett tillval som vi gjort som vi är nöjda med, så det kommer bli väldigt bra på övervåningen med den sen.

Youtube video preview

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?