Beställ katalog

Hitta och lära känna tomten

Kanske har du redan hittat drömtomten? Grattis i så fall! Annars finns det mycket hjälp att få på vägen. Börja med att ta reda på var du vill bo – hemresan börjar här och nu.

Hitta tomten

Allt börjar med frågan: var vill du bo? Och hur? Här är det klokt att utforska olika områden och möjligheter, med ett öppet sinne. Kanske visar det sig att ditt verkliga drömläge ligger någon helt annanstans än du först trodde? Låt oss bjuda på några tips för hur du kan hitta tomten.

  • Besök en av Sveriges största tomtbanker: Här kan du köpa tomt av oss på SmålandsVillan. Som OBOS-medlem får du dessutom förtur till våra tomter, fina sådana över hela Sverige.
  • Ställa dig i tomtkö: Kolla upp om din kommun har en tomtkö, och ställ dig i den. På många orter kan det dock ta tid att få tag i en tomt den vägen.
  • Enskilda markägare: Känner du någon som känner någon? Du kan även prata med enskilda markägare, kanske har de en tomt som kan styckas av och säljas?
  • Tomt med befintligt hus: Du kan också hitta en tomt med ett gammalt hus och riva det – förutsatt att du får den till ett vettigt pris och detaljplanen inte ställer till det för dina husplaner.

Lär känna tomten

Vad gömmer sig under ytan? En bra tomt handlar inte bara om läget. Beroende på vad som döljer sig under gräset kan tomten vara enklare eller svårare att bygga på. Ju mer markarbete som krävs, desto mer kommer det att kosta. Här gäller det att se upp, så att du inte köper grisen i säcken. En geoteknisk undersökning kan vara väl värd sitt pris om oklarheter föreligger.

Vad säger detaljplanen?

En annan viktig grej med att lära känna olika tomter är att sätta sig in i detaljplanen. Den ger dig bland annat svar på:

  • Vilka bestämmelser finns i området? Kommunens detaljplan reglerar hur ett visst område ska se ut och vad som får lov att byggas där. Områden som saknar detaljplan kan istället regleras av områdesbestämmelser.
  • Hur högt och stort får jag bygga? Detaljplanen visar om du kan bygga ett 1-, 1,5- eller 2-planshus. Den styr också hur stor yta som får bebyggas och hur högt huset får bli, vilket kan ha betydelse när du väljer husmodell – och om du får möjlighet till en sidobyggnad som carport eller garage.
  • Material och färgval? I vissa fall styr även detaljplanen vilka material och/eller färgval som är tillåtna i ett område.

Tips: Kolla översiktsplanen

Ta också reda på om det finns någon översiktsplan. Den beskriver i så fall kommunens framtidsplaner för området, och kan med andra ord påverka hur det blir att bo där i framtiden.

Ta kontakt med oss tidigt

Känns det som många saker att tänka på? Ingen fara, vi hjälper dig. Hör av dig till oss innan du slår till på tomten. Våra duktiga säljare kan både hjälpa dig att hitta en bra tomt – och guida dig rätt i ditt tomtköp. De besöker gärna tomten tillsammans med dig för att kunna ge dig bästa möjliga rådgivning. Både när det gäller att uppskatta kostnader för markarbete, och föreslå passande husmodeller.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Joakim Oldenburg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.