Beställ katalog

Husleverans, montage och sista fix

Den stora dagen närmar sig. Dagen när husvolymerna rullar in på byggplatsen, där de kvickt monteras ihop – och du får för första gången se ditt blivande hem i verkligheten. Vilken känsla!

Montagedagen

Tidigt en morgon är det dags för ditt hus att anlända till byggplatsen. Den här dagen tycker vi att du ska passa på och vara med – det är en alldeles speciell känsla att se ditt nya hem växa fram. Snabbt som attan går det, huset blir tätt på rekordtid – och du får kika in i ditt nya hem för första gången. Vill du komma och kika vid annat tillfälle? Då behöver du alltid prata med din projektledare innan, så att vi inte stör säkerheten på arbetsplatsen.

Arbete pågår

När huset är monterat tar detaljarbetet vid. På bara 4-6 veckor ska ditt hus bli helt färdigt, och projektledaren följer bygget noga för att se att allt löper på enligt plan och att allt i huset blir klart inför slutbesiktningen.

Betalning enligt plan

I takt med att arbetet utförs kommer du att göra betalningar enligt din avtalade betalningsplan. När du får en faktura godkänner du den – och skickar den till banken som hjälper dig med betalningen. Eventuella tillägg kommer att faktureras löpande utanför din betalningsplan, allt eftersom arbetet har utförts.

Besiktningar

Så en dag står ditt hus klart och det är dags för besiktning. Slutbesiktningen görs av en opartisk besiktningsman utsedd av försäkringsbolaget GarBo. Vi rekommenderar verkligen att du är med – det är både intressant och lärorikt att höra vad besiktningsmannen har att säga, och dessutom får du chans att ställa alla dina frågor.

Guidad rundtur

När slutbesiktningen är klar tar din projektledare dig med på en rundtur i huset. Du får bekanta dig med allt från elcentral till vattenskåp och får goda råd om hur du bäst tar hand om ditt hus. Du får också med dig en pärm som innehåller husets drift- och skötselråd och övrig dokumentation. Den är väl värd att bekanta dig med.

Slutsamråd och slutbevis

Nu sammanställer din kontrollansvarige all dokumentation och skickar in den till Byggnadsnämnden – tillsammans med en begäran om slutsamråd. Sedan kallar Byggnadsnämnden till ett sådant, och när det är bekräftat att huset har byggts enligt alla uppställda krav kommer ett slutbevis och ett inflyttningstillstånd att utfärdas. Nu får du flytta in! I och med detta räknas också entreprenadtiden som avslutad och garantitiden inleds.

Eget arbete? Efter besiktningen.

Vi förstår om det kliar i fingrarna och du vill passa på att få huset färdigmålat, eller kanske inreda övervåningen direkt? Men här behöver du ha lite tålamod och vänta tills slutbesiktningen är klar – oavsett om du planerar att göra jobbet själv eller anlita en entreprenör.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Erica Bernardin Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.