Beställ katalog
  • Inredning

Hall: inredningstips för både trivsel och funktion

Att vara hall kan vara en lite otacksam uppgift. Hallen ska ju stå redo att välkomna både familj och gäster – men också kunna hantera det kaos som kan uppstå med alla skor, jackor, mössor och väskor som hänger med på köpet. Låt oss lotsa dig till en lyckad hall, med inredningstips för alla smaker.

Din hall – din inredning

Det är din hall det handlar om – inte någon annans hall, ett inredningstips som inte ska underskattas. Ofta kanske man fegar ur lite, och tänker bara praktiskt. Men varför inte passa på att låta din stil synas direkt? Kanske med en extra fin tapet, ett lite oväntat färgval – och några favoritföremål. En snygg matta i stilen du gillar, kanske en spegel – eller varför inte ett avlastningsbord prytt av en vas med grönska efter säsong? Behandla din hall som resten av ditt hem, helt enkelt.

Hall & lampa: så väljer du

Att fixa rätt belysning i din hall innebär faktiskt att använda samma trick som i husets andra rum: att jobba med flera ljuskällor. Se till att din hall får en bra lampa i taket, det är ett måste för att kunna hitta dina grejer. Men glöm inte mysbelysningen. Sätt stämningen med en snygg väggbelysning eller någon annan härlig lampa – det gör mycket för din hall.

Smart hallförvaring

Man kan knappast ha för mycket hallförvaring. Utgå ifrån dina och familjens behov och hitta rätt förvaringslösning till just din hall. Se till att få plats med både öppen och dold förvaring. Skjutgarderober är perfekta som hallförvaring eftersom de rymmer mycket kläder och skor – dessutom döljer skjutdörrarna eventuellt stök. Tänk också på att utnyttja utrymmet under trappan, om du inte redan har en klädkammare där. Här passar det ofta bra med en byrå – om du inte föredrar en platsbyggd förvaringslösning.

Barnvänlig hallförvaring

Se till att alla i familjen får en egen plats att förvara sina kläder på. Plastbackar eller korgar där barnen kan ha sina mössor och vantar kan gärna märkas upp med namn, då blir det lättare att hitta rätt plats. Tänk också på att fixa krokar i barnvänlig höjd där familjens yngsta kan hänga skolväskor och jackor, så de inte hamnar på golvet.

Hallbänk eller annan sittplats

Finns det plats är det toppen att ge din hall en sittplats. För även om äldre tiders hallbänk där man satt och pratade i telefon är historia är det fortfarande skönt att kunna sitta och ta på sig skorna. Gillar du den lantliga stilen, kika efter en höstol på auktion eller loppis – då får du förvaring under locket på köpet. Men det går också att hitta en hallbänk med inbyggd förvaring.

Detaljerna gör hallen

Idag finns det väldigt många snygga knopplister och krokar i alla möjliga stilar som gör sig utmärkt i hallen. Och varför inte satsa på en snygg korg precis innanför dörren, supersmidigt att kunna slänga av sig vantarna på rätt ställe. Ett nyckelskåp eller krokar att hänga nycklarna på gör det enkelt att hitta dem när du är på språng. Det gäller bara att komma ihåg att använda dem… Ett avlastningsbord är såklart också toppen, gärna försett med små korgar eller askar för alla småsaker som har en tendens att fastna i hallen.

Bonustips: sortera och rensa undan

Sista punkten på temat hall och inredningstips handlar om att jobba säsong. Foppatofflorna behöver inte stå framme under vinterhalvåret och mössor och vantar behöver inte bo i hallen på sommaren. Och när du väl byter sortiment, så att säga: passa samtidigt på att rensa ut sådant som inte längre passar eller används – och sälj, eller skänk de plaggen vidare. Känslan efteråt kan närmast beskrivas som ett riktigt hall-eljua moment.

 

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Magnus Hoffner Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.