Beställ katalog
  • Inredning

Ordning och reda i barnrummet: SmålandsVillan tipsar

Överallt ser vi lika härliga som välstädade bilder på barnrum och tänker ”precis så vill jag ha det”. Men verkligheten är ofta en annan, med leksaker huller om buller. Här ger vi dig tips på hur du inreder för ordning och reda i barnens rum.

Jobba på höjden

Upp med handen alla som någon gång trampat på en legobit, aj! Ofta blir ju leksakerna liggande på golvet – och tricket för att undvika det är smart förvaring. Inred barnrummet med fina hyllor och krokar på väggarna. I SmålandsVillans hus har vi generös takhöjd, även i våra 1,5-planshus – eftersom vi bygger dem med en takvinkel på 45 grader istället för 38. Detta ger dig mer utrymme till förvaring på höjden. När du organiserar leksakerna: jobba nerifrån och uppåt. Högst upp passar det bra att förvara de saker som barnen inte använder dagligen eller är lite extra rädda om.

Låt förvaringen rulla

Ett superpraktiskt förvaringsutrymme gömmer sig ofta under sängen, inte minst för sådant som inte används varje dag. En annan bra grej är att hänga upp krokar och förvaringsfickor på dörren – vips har du extra plats för grejerna. Men lådor med lock och hjul är smått oslagbart för att barnen enkelt ska kunna komma åt sin leksaker. Dessutom vill ju små barn ofta leka precis där du är, kanske i köket eller i vardagsrummet. Då är det också praktiskt att ha leksakerna de leker mest med i lådor som smidigt kan flyttas med mellan rummen.

Var sak på sin plats

Att märka upp lådorna med vad som finns i dem är också ett bra tips. Skriv ut bilder på leksaker och klistra på lådan så ser även de minsta var varje sak hör hemma. Att matcha rätt sak med rätt låda kan också hjälpa till att göra städningen till en lek. Ett smart sätt att börja jobba in goda städvanor för framtiden, det blir ju så mycket roligare att leka loss när man hittar de rätta grejerna.

Mamma och son leker järnväg i barnrum

Rotera mera

Ett annat smart tips är att växla leksaker i barnrummet. Om du plockar undan och byter ut leksakerna i barnets rum mellan varven får du automatiskt mer plats och dessutom blir barnen ofta väldigt glada när leksakerna som varit på semester kommer tillbaka igen.

Satsa på inredning som håller i längden

Att redan från början tänka lite framåt med inredningen i barnrummet är ingen dum idé. På så vis behöver du inte byta ut allt bara för att barnen växer. Det som från början är en pysselhörna med skrivbord och stolar kan till exempel bli en perfekt plats att göra läxorna på när den tiden kommer.

Lycka till nu!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.