Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Inredning
  • Trender

Vardagsrum – så blir det härligt ombonat

I vardagsrummet spenderar vi mycket tid tillsammans, men att möblera vardagsrummet är inte alltid helt enkelt. Det krävs lite tid och omtanke för att få det trivsamt. Här bjuder vi på våra bästa tips för vardagsrum.

Mjukt är mysigt

Det finns inget bättre än att krypa upp i soffan under gosig filt. Blanda gärna olika material och färger och mjuka upp rummet med lite fina detaljer så som kuddar, gardiner och mysiga plädar i soffan. Mattan är pricken över i:et, så välj denna med omsorg. En rejält stor matta är snyggt, låt den gärna krypa in under soffan. Och varför inte välja en mjuk och fluffig matta som du kan mysa ner fötterna i? Tänk bara på att den ska passa in med övrig inredning i vardagsrummet vad gäller färger.

Naturliga material

Naturmaterial bidrar tack vare sina jordnära färger till en rofylld känsla i rummet och ger en varm känsla till inredningen. Kuddar i lin, mattor av ull, soffbord i trä, detaljer i sten och möbler i rotting. Välj vad du gillar bäst! Inget känns så rätt som naturliga material som både mjukar upp inredningen och gör den mer levande. För att få den rätta känslan är ett tips för vardagsrum att mixa olika material på både inredning och möbler.

Satsa på detaljerna

Ett vardagsrum bör inte kännas för avskalat och tomt, så se till att ha något som drar blickarna till sig. Det kan vara en tavla, ett bord med fina detaljer på eller en vacker blomma – men tänk samtidigt på att inte överdekorera. Undvik att köpa allt från samma ställe, det kan lätt ge ett lite stelt intryck. Genom att blanda gammalt och nytt får du ett mysigt och charmigt vardagsrum. Att plocka in något som är lite nött och slitet passar ofta extra bra i ett nybyggt hem.

Naturnära kulörer

Trenden med grå väggar och inredning har börjat ge vika för att lämna plats för lite mer färg. Till exempel toner av beige, vinrött och brunt. Dessa lite varmare toner ger en lugn och ombonad känsla i rummet och passar utmärkt ihop med naturens material som linne och trä. Hitta färger som går ton i ton, det binder ihop ditt hem till en härlig helhet.

Skapa rymd och en luftig känsla

Lyckad inredning handlar om balans, det är ett extra bra tips just för vardagsrum. Tänk på att inte möblera med för mycket och för stora möbler så att rummet känns trångt. Ofta tar soffgruppen upp större delen av rummet. Satsa gärna på en lite nättare variant och placera soffan på en plats så den får ett välkomnande intryck i rummet. Soffan ska helst inte stå med ryggen mot besökarna. Att flytta soffan en bit från väggen ger också rummet ett luftigare intryck.

Välj en stämningsfull belysning

Inred med flera ljuskällor och välj en bra belysning över soffbordet. En fin detalj kan vara att punktbelysa en tavla eller en blomma. Satsa på stämningsbelysning vilket ger rummet ett mysigt intryck. Detta kan exempelvis vara en ljusslinga i ett hörn av rummet eller en lampa på en byrå. Glöm heller inte levande ljus för att skapa den lilla extra stämningen när du myser i soffan.

Satsa på en grönskande oas

Blanda olika typer av växter, kvistar och blommor för att skapa en härlig känsla i rummet. Dessutom fungerar växter som en luftrenare. Inred med lite större växter, som ett träd, eller häng upp en växt i en ampel i taket.

Skapa ett personligt rum

Sist, men inte minst, glöm inte bort att pryda dina väggar. Med hjälp av tavlor och prints kan du skapa ett vackert och personligt vardagsrum. Samla gärna ihop dina tavlor och skapa en fin tavelvägg. Med detta sätter vi punkt för uppdraget inspiration vardagsrum, vi hoppas du blivit inspirerad.
Lycka till med piffet!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Hans Andréasson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.