Beställ katalog
  • Finansiering
  • Inredning

Så får du mycket fin inredning för pengarna

Snygg inredning behöver inte vara dyr. Oavsett vilken stil du gillar ligger nyckeln till ett lyckat resultat i en och samma sak: den personliga touchen. Med lite detaljfix, loppisfynd, målning och annat smått och gott kan du ge ditt hem ett riktigt lyft, utan att det kostar för mycket.

Gräv där du står

Börja med att se över vad du redan har – och gillar. Rota i skåpen, flytta runt saker från rum till rum, tänk ut alternativa användningsområden för prylar – och prova andra sätt att möblera. Redan här kan det ske smärre mirakel. Dessutom får du koll på vad som inte används eller tar onödigt mycket plats – kanske är det bättre att låta dessa grejer få hitta hem hos någon annan?

Eller lite längre bort

Kanske kan du också få botanisera i förråden hemma hos föräldrar eller äldre släktingar? Här kan finnas gott om guldkorn att ta hand om, samtidigt som du hjälper dem att rensa. Win-win för alla inblandade. Att inreda med prylar som har en historia är ju alltid extra trevligt.

Fynda på loppis

Att handla second hand har blivit särskilt populärt under de senaste åren. Här finns massor av fint att hitta både på second hand och på loppisar. Självklart finns även stora fyndmöjligheter på nätet. För möbler och andra större föremål kan Blocket eller Marketplace vara både bra och prisvärt – men titta även på olika auktionssidor. Det behöver inte bli superdyrt bara för att det är auktion, men håll koll på vilka olika avgifter som tillkommer vid köp.

Små förändringar ger stor skillnad

Med små, enkla medel kan du sedan förändra både gammalt och nyfyndat i hemmet. Byt ut knoppar och handtag på byrån, slipa och olja ett bord, eller måla om allt från möbler och inredningsprylar till hela rum. Klä om stolsitsar – eller hela soffan om du är händig och har gott om tid. Annars finns det gott om företag som säljer ny klädsel till soffor för rimliga pengar. På nätet hittar du massor av inspiration: från smarta IKEA-hacks till hur du fuskar fram faner på allt från bordsskivor till lådor med hjälp av trästickor.

Våga konst – och växtlighet

Inget gör så mycket för ett personligt hem som konst på väggarna, speciellt om den inte kommer från IKEA. Våga ge dig ut och fynda, eller kanske skapa själv? Konst behöver inte vara svårt, eller dyrt – eller äkta för den delen. Se det som ett enkelt sätt att sätta din prägel på ditt hem som samtidigt ger ett levande och medvetet intryck. Ett annat bra sätt att ge liv åt din inredning är att slösa med gröna växter. Välj efter vilken stil du gillar, och hur mycket skötsel du orkar med. Växter behöver heller inte bli dyrt. Håll utkik efter plant- och sticklingbytardagar, eller byt med en kompis när du vill utöka och variera beståndet.

Textil sätter pricken över i:et

Olika former av tyg: kuddar, plädar, dukar, mattor och gardiner – är något som verkligen kan lyfta ett rum! Textil är effektivt för att mjuka upp och ge en mer inbjudande känsla, inte minst om du annars jobbar ganska stilrent i din inredning. Och dessutom är textilier något som du enkelt kan byta ut efter humör eller säsong, utan att det behöver kosta skjortan.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.