Beställ katalog
  • Inredning

Så höjer du mysfaktorn hemma i vinter

När temperaturen sjunker och vi spenderar mer tid inomhus ökar suget för att inreda extra mysigt. Kanske är det just därför det här med novent har blivit en trend? Men vinterpyntandet har inget bäst-före-datum. Här kommer några smarta tips som funkar lika bra innan, under och efter advent.

Tänd ett ljus – eller flera

Det finns inget som ökar myset i hemmet mer än rätt sorts belysning. Släck taklampan och satsa på mildare ljuskällor, som bords-, golv- och fönsterlampor. Lägg sedan till levande ljus och doftljus efter smak, men glöm inte att släcka dem när du lämnar rummet. Har du kamin är en sprakande brasa aldrig fel för mysfaktorn. Och ljusslingor kan absolut användas både innan, under och efter advent. Testa till exempel att pynta det vinterdukade bordet, eller att hänga upp över barnens säng för gnistrande mys.

Vintergrönt är skönt

Växter är också en nyckelingrediens till mys, eftersom de mjukar upp känslan i rummet. Vinterns mörker och torrare inomhusluft kan dock vara en utmaning för mer krävande krukväxter, så passa på att pyssla om dina gröna vänner lite extra den här tiden på året. En fin krans på dörren sätter känslan direkt. Gör eller köp en lite mer neutral sådan redan under hösten, den kan du sedan pynta om lagom till advent – och kanske även efter tjugondag knut? Gran- eller tallris i en vas är också ett lika budgetvänligt som vintervackert pynt både utomhus och inomhus. Luktar gott gör det också.

Värm upp med textil

Att byta ut – eller addera – textilier är bästa knepet för att enkelt ge hemmet ett nytt utseende, samtidigt som mysfaktorn skjuter i höjden. Och det behöver inte kosta stora slantar, här går det ofta att göra fina loppisfynd. Med en mjuk pläd och några puffiga kuddar i soffan får vardagsrummet genast en mer ombonad känsla. Mattor gör också sitt till, för vintermyset passar en tät och tjock sådan extra bra. Fårskinnsfällar är också tacksamma ingredienser, lika fina över en stol, på sängkanten eller över soffryggen. Och kanske är det nu du vågar dig på en duk på bordet?

Låt något glimra till

En annan stämningsfull ingrediens är detaljer i mässing eller koppar. Ljusstakar, skålar – eller vad du nu har i gömmorna – i dessa varma metaller fångar ljuset så vackert och bidrar verkligen till helhetsintrycket i rummet. Även här finns goda fyndchanser på begagnatmarknaden om du behöver, eller villhöver, komplettera.

Mikrolyx höjer mysfaktorn

En av de trevligaste trenderna vi stött på är det här med mikrolyx: alltså att lyxa till det med små detaljer som inte behöver kosta så mycket, men som gör desto mer för myset i hemmet. Det kan vara allt från en fredagsbukett på bordet för att fira helgen till en tvål som doftar extra gott i badrummet – och kanske en liten vas med något grönt där inne med? Med detta önskar vi dig en alldeles oerhört mysig vinter – innan, under och efter advent!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.