Beställ katalog
  • Inredning

Inred ett sovrum att sova gott i

Är sovrummet hemmets viktigaste rum? Ja, kanske det. Att kunna sova riktigt gott är ju en superviktig vardagslyx. Här kommer några tips för hur du skapar ett trivsamt och rofyllt sovrum som ger dig rätt förutsättningar för avkoppling – vilken stil du än gillar.

Rätt färg ger ro

Lugna färger hjälper ditt sovrum att bli ett riktigt drömrum. Färger som ligger nära vår natur skapar ett rogivande intryck, exempelvis en varm gråskala, blått, grått, grönt, brunt eller beige. Olika mjuka pasteller gör sig också bra i sovrummet, en rosa ton kan till exempel ge en behagligt trygg känsla. Starka nyanser av gult, knallrött och orange passar däremot mindre bra eftersom de kan göra det svårt att koppla av. Och du, när du hittat en färg för dig: passa på att bli OBOS-medlem. Då får fin rabatt på färg både från Nordsjö Idé & Design och Flügger.

Gardin för funktion och stil

Gardiner är inte bara till prydnad. Om du sover bäst när det är riktigt mörkt i rummet: grunda med en mörkläggningsgardin, rullgardin eller plisségardiner. Ovanpå det kan du sedan piffa till det med andra gardiner efter smak. Även här kan du tjäna på att bli OBOS-medlem, då får du både rabatt hos Hemtex och i Elitfönsters tillbehörsbutik. Föredrar du att bli väckt av morgonljuset? Kör på tunna gardiner, eller inga alls.

Mjuka upp med textil

Att välja en klädd sänggavel ger hela sovrummet en mjukare känsla, det samma gäller en mjuk och härlig matta att sätta fötterna på när du vaknar. Att slösa med textil dämpar också ljudnivån i rummet, vilket också gör sitt till för en god nattsömn. Välj sedan sängkläder efter vilken känsla du vill åt: satin eller bäckebölja för extra svalka. Klassisk känsla med linne, eller kanske supermjuk flanell? Toppa sedan med överkast, plädar och så många kuddar du vill.

Med en klädd sänggavel, mysiga kuddar, sköna sängkläder och en snygg pläd skapar du myskänsla i sovrummet.

Välj säng med omsorg

Sängen är vår viktigaste möbel där vi tillbringar en tredjedel av våra liv, välj den därför med omsorg.
Innan du köper en säng är det bra att åka runt och prova olika modeller samt ta hjälp av kunnig butikspersonal. Din sovställning, vikt och kroppsform är avgörande för sängvalet. Var också noga med att välja kudden du sover på, så att du inte får ont i nacken.

Fixa belysningen

Börja med att välja ut en bra allmänbelysning i taket och komplettera sedan med flera mindre ljuskällor i rummet. Sänglampan bör ha riktat ljus så att du kan läsa, men i övrigt kan du fritt fokusera på mys. Bordslampor och fönsterlampor i olika stilar går ofta att fynda på loppisar – men tänk på säkerheten: du kan behöva ta hjälp med att dra om elen i dem.

Lagom är bäst

En förutsättning för att ditt sovrum ska bli din egen lugna oas är att ha bra förvaring. Tänk också på att inte övermöblera – eller inreda med för många saker som ger ett plottrigt intryck. Satsa hellre på några få utvalda föremål, kanske ett par vackra ljuslyktor, en speciell tavla – eller låt ett favoritplagg agera konstverk på väggen. Gröna växter är dock aldrig fel. Inte heller att lyxa till det med en liten bukett på nattduksbordet. Dröm sött!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Zenita Strandänger Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.