Beställ katalog
  • Inredning

Skapa ett mysigt, lekfullt och praktiskt barnrum

I barnens rums ska det finnas plats för leksaker, pyssel, spel och läxböcker, men det ska även finnas utrymme för lek och mys. Vissa föredrar ett lekfullt och busigt barnrum medan andra vill ha det lite mer stilrent och lugnt. Här bjuder vi på några idéer till dig som ska inreda ett barnrum. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Välj en lugn väggfärg

Lägg en neutral och lugn färg på väggarna. Många väljer att måla väggarna i barnets rum i vitt eftersom ett barnrum ofta har mycket färg i sig med alla leksaker. Väljer du en tapet kan det vara en bra ide att välja en som är relativ diskret eftersom barnets intressen tenderar att ändras över en natt. Gillar ditt barn att måla så finns det speciell griffelfärg för väggar där barnet sedan kan få låta sin fantasi flöda.

Använd mjuka textilier

Färgsätt rummet med hjälp av gardiner och kuddar. Det är härligt att ha en mjuk stor matta på golvet som barnet kan sitta och leka på. Tänk igenom vilket färgtema du vill att övriga textiler ska gå i så det smälter ihop bra.
En fin sänghimmel är en härlig och ombonad detalj i barnrummet. Textilier hjälper dessutom till att dämpa ljudnivån i barnummet så här slår du två flugor i en smäll.

Vill du skapa ett mysigt krypin finns det många varianter att välja på, till exempel tipitältet som är en favorit hos många. Det går även fint att bygga sitt egna lilla krypin.

Välj ett tema

En rolig grej är att tänka ut ett tema för barnummet. Låt barnet var med och bestämma. Gillar barnet hästar, sjörövare, Disney eller kanske dinosaurierna? Är du duktigt på att måla kan du själv måla mönster eller bilder på väggarna om inte finns det fina schabloner att köpa i affären. Schabloner kan du smidigt plocka bort och byta ut när barnets intresse ändras.

Personliga posters och barnens egna alster

Sätt upp söta posters på väggarna som matchar de övriga färgerna i rummet. Det finns i dag många e-handlare som säljer posters med olika motiv och teman så det är lätt att hitta din personliga favorit. Ett annat förslag som gör barnummet extra personlig är att rama in barnets egna alster. De är dessutom gratis.

Glöm inte bort förvaringen!

På tal om förvaring är det A och O att inreda med möbler där du kan förvara leksaker, kläder, spel, pussel och böcker. Placera förvaringen i höjd så att barnen själva kan städa undan sina leksaker. Försök att utnyttja alla ytor så som väggar och tak så du frigör yta på golvet för barnen att leka på.
Satsa på en hylla på väggen där du kan ställa lådor med leksaker i. Märk dem med en bild eller text av vad som ska ligga i lådan. Köp förvaringsboxar, påsar och korgar som barnen själva smidigt kan städa undan sakerna i. Något som både är snyggt och praktiskt är att förvara leksaker i gamla resväskor.
Köp små söta askar eller pyssla själv med hjälp av skokartonger och inslagningspapper. I dem kan du förvara alla barnets småprylar.

Belys barnrummet

Det är viktigt att få till en fin belysning i barnrummet. Jobba gärna med flera olika belysningspunkter. En bra allmänbelysning är viktig men se till att ha ett riktat ljus där barnet ska sitta och läsa eller pyssla. Köp en söt nattlampa som gör att barnet känner trygghet på natten eller häng upp ljusslingor i ett hörn som lyser fint om natten.

Möbler med utrymme för mycket förvaring och lek

Satsa gärna på begagnade möbler som gör sig väldigt bra i ett barnrum. Du fixar lätt till dem med lite färg och nya knoppar. Det är inte bara mysigt i barnummet utan är även bra för miljön och plånboken.

Välj ut en bra säng gärna med inbyggd förvaring. Är du händig kan du kanske till och med snickra ihop en säng själv, det finns många förslag på internet. När barnet blir större finns det många smarta sängar som bygger på höjden.

Sist men inte minst, glöm inte bort att fråga barnet själv hur de vill att rummet ska se ut, det är ju de som ska bo i rummet, trivas och leka.

Lycka till!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Jack Kihlström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.