En husdröm på Gillesalen

SmålandsVillan löser inte bara husdrömmarna utan kan även erbjuda tomter. Och det är precis så Ida och Tobias gick tillväga, de köpte en av de 16 tomterna som fanns på Gillesalen i Bäckseda. Där trivs de nu i sin Villa Nybro.

"Vi valde SmålandsVillan för att det kändes både smidigt och bra för plånboken", säger paret.

Ida Berndtsson, 29 och Tobias Andersson, 28 bor tillsammans med sin son Olle, 2 år, i en Smålandsvilla av modellen Villa Nybro på Gillesalen i Bäckseda, Vetlanda. Villa Nybro är ett stort vinkelhus i 1,5 plan, och familjen har valt att måla sitt hus i en grå kulör med vita foder. Utanför står några trampbilar och trehjulingar uppradade – sådant som hör till i en familj där det bor en tvååring.

Jag ringer på och möts av en glad och varm stämning. Olle är nog allra mest nyfiken på vad det är som ska hända. Fotografen är redan på plats och jag har med mig fikabröd. Det blir naturligt att vi slår oss ner kring det rymliga matsalsbordet mitt i den öppna planlösningen. Olle leker och pratar. Mamma och pappa ber om ursäkt för oväsendet, men som trebarnsmamma kan jag bara skratta och säga att ”jag är van”.

De har själva svårt att förstå att det gick så fort från det att de satt i en lägenhet och drömde om att få bo i hus tills de fick flytta in.
- Det gick väldigt snabbt, säger de. Vem kunde ana att det var så enkelt att bygga ett eget hus?

Eftersom både Ida och Tobias är uppväxta i hus, har det under deras år tillsammans känts självklart att det ska bli så igen, för dem och deras barn.
- Vi tittade på att köpa begagnat, men det var alltid någonting som inte stämde, säger Tobias. Det var dyrt, mycket att göra eller helt enkelt fel läge.

Från att köpa hus till att bygga nytt

Så en dag bestämde sig paret för att gå på en visning av en Villa Ljungby i området Gillesgården ett stenkast från var de idag bor. Villa Ljungby är även det en av SmålandsVillans större husmodeller, men utan vinkeldel.

- Vi hade inte en tanke på att bygga nytt egentligen, säger Ida. Men så träffade vi vår säljare Wiveca på visningen, och hon lade fram många saker som tilltalade oss. Hon berättade också om ett helt nytt område precis intill – Gillesalen – som skulle släppas inom kort. Vi tyckte att det lät intressant och vips så hade vi kontrakt. 

Eftersom Ida och Tobias var först ut med att visa intresse för det nya området, så var de också bland de första som fick välja tomt. Det gjorde att familjen noga kunde väga in sina önskemål i valet.

- För det första så kändes Bäckseda helt perfekt, säger Tobias. Läget med närhet till förskola, skola, badplats, fotbollsplaner och härlig natur är svårslaget. Det är ju dessutom inte långt till centrum.

- Vi valde den största tomten på 1410 m2, beläget ner mot bäcken och de vackra omgivningarna vid Mela Kvarn, säger Ida. Vi visste båda två att vi ville ha en stor och fri tomt, där man kan leka med barnen, så det kändes helt rätt.

När det var dags att välja husmodell var det heller inte många frågetecken som stod i vägen. Paret visste att de ville ha åtminstone ett syskon till lilla Olle, vilket skulle innebära minst tre sovrum. Ett gästrum till Idas släkt i Skåne stod också högt på listan. Därför fick de ganska snabbt utesluta enplanshusen. Och till slut blev det vinkeldelen i Villa Nybro som fick avgöra.

- Vi tyckte att det gjorde mycket med den öppna känslan mellan kök, matrum och vardagsrum, säger Ida. På så sätt kan Olle springa runt och leka och ha roligt, samtidigt som man själv har bra överblick. 

Tanken var att paret skulle få tillträde till huset vid årsskiftet 2014/2015, men på grund av att markförhållandena var sämre än man trodde dröjde det till maj innan de fick nycklarna.

- På ett sätt gjorde det inte så mycket, säger de. Vi hann inte säga upp vår lägenhet och vi fick lite mer tid på oss att bearbeta det som i övrigt har varit en otroligt snabb och smidig process.

"Från det att montaget började vid åtta-tiden på morgonen så tog det 4-5 timmar innan taket satt på plats. Helt otroligt egentligen."

SmålandsVillans hus tillverkas genom volymtillverkning, vilket innebär att husen görs i moduler i en torr fabrik, för att sedan lyftas på plats på byggplatsen. Både Ida och Tobias minns husmontaget, men på lite olika sätt.

- Jag var pappaledig med Olle, så jag hade gott om tid att titta, säger Tobias. Från det att montaget började vid åtta-tiden på morgonen så tog det 4-5 timmar innan taket satt på plats. Helt otroligt egentligen. Jag vet att jag väckte Olle lite tidigare efter hans middagslur bara så att vi skulle kunna åka tillbaka och titta.

- Ja och jag hade ju börjat arbeta igen. Jag arbetar som sjuksköterska inom hemsjukvården, och jag kollade telefonen varje rast eftersom Tobias skickade bilder från montaget. Det var väl kanske inte riktigt samma sak, men det fick duga, säger Ida och skrattar. 

Eget arbete

Paret valde att få sitt hus i målningsförberett utförande, vilket innebär att de själva skulle spackla, tapetsera och lägga golv på bottenvåningen innan inflyttning. Oinredd övervåning ingår alltid som standard i en Smålandsvilla.

- Vi valde målningsförberett eftersom det fanns många ekonomiska fördelar med det, säger Tobias. Dessutom är min pappa väldigt duktig och händig, och vi visste att han gärna hjälpte oss.

På bara två veckor färdigställde de bottenvåningen – det hade blivit lite bråttom då de var tvungna att vara ute ur lägenheten inom den utsatta tiden.

- Vi arbetade från morgon till kväll, minns Tobias. Det handlade verkligen om teamwork! Men de ekonomiska fördelarna i kombination med att det verkligen känns som vårt hus vägde tyngre än det arbete vi fick lägga ner. Vi har fått sätta vår egen prägel på huset, allt är vårt - ner till minsta lilla skavank. Det finns en viss charm med det tycker vi.

Val och tillval på SmålandsVillan

När man köper ett hus från SmålandsVillan finns det vissa val och tillval man kan göra i husets inredning. Ida och Tobias har bland annat valt till liggande panel, köksö, nivå 3-kök och takkupa, som de ansåg helt ovärderligt för ljusinsläppet på övervåningen.

- Övervåningen ja, säger Tobias. Den har vi ju kvar, men vi går upp och fixar lite när vi hinner. Det känns absolut inte som att det är någon panik. Har man barn så är det ju de som kommer först, så är det ju bara. Jag har färdigställt luftspalten där uppe, sen har det varit paus för att göra i ordning garage och uteplats.

På frågan om hur de har tänkt inreda övervåningen så svarar de enhälligt:

- Det blir tre sovrum, allrum, badrum och bastu. Det går ju att göra fyra sovrum där uppe, men vi känner inte att vi behöver totalt sex sovrum i huset. På så sätt är det flexibelt, att man själv kan välja hur man vill ha sin övervåning beroende på hur familjen växer.

Det blev en bra påminnelse om att vi faktiskt har suttit och pratat i nästan en och en halv timme. Jag samlar ihop mina saker och tackar familjen för pratstunden. Men innan jag går ställer jag en sista fråga:

Hur skulle ni sammanfatta husresan med SmålandsVillan?

- Smidigt, snabbt och enkelt. Just att man har två kontakter under hela processen – säljaren och byggledaren. Att allt annat liksom bara rullar på i bakgrunden. Man gör sina val och tillval, som vi anser var precis lagom många och av god kvalitet. Vi kan nog inte vara annat än nöjda. Vi bor ju i vårt drömhus nu.

Då märker alla att Olle, som hittills har varit något av en mästare på att hålla låda, har blivit väldigt tyst. Det visar sig att han har hittat någonting gott och ätbart i en av kökslådorna. Det är bara hans ljusa hår som sticker upp bortanför köksön. Ida får dra den vanliga förmaningen om att det faktiskt snart är matdags och alla skrattar.

Dela detta

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?