Trädgårdstips del 5: Fixa gräsmattan

När vårens första solstrålar når en så är det naturligt att man börjar tänka på utelek, barfotabarn och avkopplande fikastunder i trädgården. Men har man ett nytt hus med en grovplanerad trädgård så är det faktiskt dags att börja arbetet för den perfekta gräsmattan redan på hösten – alternativt under tidig vår om vädret är rätt. Men har man aldrig anlagt en gräsmatta tidigare så är det inte helt lätt att veta var man börjar. I våra trädgårdstips berättar vi steg för steg hur du ska gå tillväga.

Grundarbete och matjord

  1. Välj rätt tid och temperatur. Den bästa tiden för att anlägga en gräsmatta är på hösten, gärna under augusti-september eller tidigt på våren när det är lite svalare ute och det ofta småregnar. Temperaturen ska ligga över 10 grader.

  2. Luckra upp jorden. Förarbetet är A och O. Börja med att luckra upp jorden så den blir luftig och porös. Marken ska luckras upp så du får till en halv meters djup. Smidigast är att använda en jordfräs. Den översta matjorden kan du skrapa åt sidan för att sedan lägga på plats igen.

  3. Rensa! Rensa bort stenar, ogräs, pinnar och rötter. Lägg tillbaka matjorden, jordlagret ska vara 20–30 cm för att få till en tålig gräsmatta. Om jorden är väldigt lerig kan du lägga på ett tjockt lager av grov sand ovanpå.

  4. Packa noga. Det bästa sättet för att få ett jämnt och fint underlag är att trampa till hela ytan. Varför inte bjuda in släkt och bekanta, be dem ta på sig rejäla skor och gå med små steg över den blivande gräsmattan.

Gödsla och så

  1. Gödsla. Nu är det dags att gödsla, använd vanligt gödningsmedel eller naturgödsel. Mylla ner gödseln med en kratta till 2,5 cm djup.

  2. Kratta. Kratta hela ytan innan du sår.

  3. . Då var det dags att så gräsfröna. Tänk på att inte snåla på gräsfrön och köp frön av god kvalitet, kolla datum på påsen. Ju färskare desto bättre. Du sår bäst för hand och försök att sprida fröerna jämnt ca 25–50 g/m². Mylla ner fröna till ca 2,5 cm djup och platta till med en kratta efteråt.

Vattna gräsmattan

En nysådd gräsmatta behöver mycket fukt för att kunna gro och växa och får aldrig torka ut. Tänk på att inte vattna med för hårt tryck om du vattnar med slang, då spolar du bort fröna. Vattna under de två första månaderna. Efter det har grässtråna förhoppningsvis etablerat sig så bra att de kan tåla en del torka.

Klipp gräsmattan

Klipp inte gräset för tidigt - vänta tills det vuxit 7–8 cm. Klipp det fortsättningsvis ofta och lite åt gången och klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets höjd. Tänk på att inte gå på gräsmattan förrän den vuxit upp ordentligt. Hoppas våra trädgårdstips är till nytta när du ska anlägga din gräsmatta. 

Lycka till!

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?