Beställ katalog
  • Att bygga hus

Modulhus, prefabhus – vad är grejen?

Kanske känner du redan till att våra hus byggs på ett småländskt finurligt vis i vår husfabrik? Men är då en Smålandsvilla ett modulhus? Eller ett prefabhus? Och vad betyder det för dig som husbyggare? Låt oss reda ut saken.

Vad är ett modulhus?

Om man tänker efter hörs det nästan på namnet. Ett modulhus består av moduler, eller volymer som vi på SmålandsVillan brukar säga. Varje Smålandsvilla består av två till fyra sådana, som byggs nästan helt färdigt inne i vår husfabriks skyddade miljö – och sedan snabbt monteras ihop ute på byggplatsen. Så ja, en Smålandsvilla är ett modulhus, ett riktigt finurligt sådant tillverkat efter konstens alla regler.

Vad är ett prefabhus?

Så, vad är då ett prefabhus? Prefab står för prefabricering, alltså att något är tillverkat på förhand. Och även det stämmer ju fint på en Smålandsvilla. Både modulhus och prefabhus används också för att beskriva samma sak: hus som är smart tillverkade i fabrik. Men, prefabhus skulle faktiskt lika gärna kunna användas för att beskriva husen från våra kompisar på Myrsjöhus: de bygger ju också delarna till sina hus inne i fabriken – även om ett Myresjöhus inte är lika ”färdigt” när det kommer ut till byggplatsen.

Fabriksarbetare jobbar med fasaden på nybyggt hus

Fördelar med modulhus

Våra modulhus har massor av fördelar, inte minst när det handlar om kvalitet. Att din Smålandsvilla byggs inne i fabrikens skyddade miljö minskar risk för fuktproblem från start. Men även ute på byggplatsen blir ett hus från SmålandsVillan tätt på nolltid, vilket är toppen eftersom vädrets makter ju inte alltid är så förutsägbara. Eftersom så mycket i huset redan siter på plats går även resten av resan fram till slutbesiktning och inflyttning i en väldig fart. Med andra ord är vårt sätt att bygga både snabbt, effektivt och kvalitetssäkert. Och, inte minst prisvärt.

Nackdelar med modulhus

Att bygga modulhus på ett effektivt vis innebär att vissa saker blir mer styrda, så är det även hos oss på SmålandsVillan. Därför jobbar vi med fasta, arkitektritade planlösningar. Familjevänliga, trivsamma och funktionella sådana – där många av våra husmodeller också bjuder på flera olika planlösningsalternativ att välja mellan. Däremot kan du inte göra några egna ändringar i planlösningen. Men när du väljer ett av våra 1,5- eller 2-planshus får du ju styra helt över hur du inreder en trappa upp.

Det är inte möjligt att göra egna anpassningar i planlösningen i ett modulhus. Men när du väljer ett av SmålandsVillans 1,5- eller 2-planshus får du fullständig kontroll över hur du utformar inredningen på övervåningen.

Så går det till att bygga ett nyckelfärdigt modulhus

Att bygga modulhus – eller prefabhus, om du föredrar det – med vår totalentreprenad innebär en smidig hemresa. Du skriver bara ett kontrakt med oss, sedan tar vi hand om hela byggprocessen åt dig. Dessutom får du möjlighet att bygga med fast pris och får alla garantier och försäkringar som du och ditt hus behöver. Du får också en egen projektledare som både ser till att bygget går som det ska – och att du alltid har någon att ställa dina frågor till.

Bygg ditt modulhus online

Och du, passa på att testa Husbyggaren. Här kan du provbygga ditt hus direkt på webben och utforska olika tillval. Tips, tips!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Arne Strandänger Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Exempel på modulhus från SmålandsVillan

Vanliga frågor och svar om modulhus

Ett modulhus består av ett antal moduler eller volymer som byggs nästan helt klart inne i husfabriken och sedan snabbt kan monteras ihop till ett hem ute på byggplatsen.

Att bygga modulhus går snabbare och blir därför också billigare än att bygga i lösvirke. Dessutom blir det betydligt enklare att få en klar kostnadsbild, lösvirkeshus har en tendens att spräcka kalkylen… Men den kanske största fördelen av dem alla handlar ändå om kvalitetssäkring.

Såklart! Dels har du många husmodeller att välja mellan, liksom olika planlösningsalternativ och tillvalsmöjligheter. Prata med din säljare så berättar hen mer om allt du kan göra.

Ett prefabhus är byggt på ett effektivt industriellt vis. Det gör det enklare att hålla en hög och jämn kvalitet, och att undvika fuktproblem. Ett prefabhus går också snabbare att bygga och det blir enklare att överblicka kostnadsbilden.

Ett prefabhus innebär att delarna till huset är förtillverkade i fabrik för att sedan monteras ihop på byggplatsen. Att bygga hus på traditionellt vis kallas ofta att bygga i lösvirke, och det byggs direkt på byggplatsen – vilket bland annat ger en större osäkerhet kring exponering för väder och vind.  Att bygga lösvirke ger större frihet – men tar i gengäld längre tid och kan ge större osäkerhet kring vad ditt hus kommer att kosta i slutändan.

SmålandsVillans filosofi är ju att kunna ge dig mycket hus för pengarna. Priset för respektive husmodell ser du här på webben, och som du ser varierar kostnaden för att bygga beroende på vilket modulhus du väljer. I den totala prislappen behöver du också räkna in en del andra faktorer – som var i landet du bygger och hur mycket jobb som krävs på din tomt. Prata med din säljare så får du veta vad som gäller just för dig.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.