Beställ katalog
  • Inredning
  • Trender

Årets färgtrender är… mer färg till folket!

Hurra, nu är det trendspaningsdags igen. Den här gången ska vi ta en titt på vilka färger vi gillar mest, och hur vi målar våra hem anno 2024. Häng med!

Fokus på kul i kulör

Efter en smärre evighet av vitt och fräscht, grått och beige släpper vi äntligen sargen och vågar sätta färg på våra hem. Det syns i allt från val av köksluckor till hur vi målar om och inreder. Grönt, gult, blått, rött och rosa – allt funkar. Ängsligheten är som bortblåst: nu tar vi våra kulörval personligt.

Rosenskimrande tillvaro

Det är väl knappast någon som missat Barbiecore-trenden? Men rosa tog faktiskt inte bara över modet, utan smyger sig också in i mängder av hem – fast då gärna i lite mjukare nyanser. Att matcha rosa med rött är också rätt. Framförallt är röda toner som accentfärg fantastiskt piffigt, men får du feeling för helrött ska vi såklart inte stoppa dig.

Också bland årets färger

Varje år utser Pantone Color Institute årets färg, och i år ligger den helt rätt i den rosenskimrande trenden. Här möter vi en mjuk persikorosa nyans vid namn Peach Fuzz. Enligt Pantone själva är det en kulör som är lika ungdomlig som tidlös och utstrålar värme och modern elegans. Pangsnygg är den i alla fall, även som väggfärg. Färgtillverkaren Nordsjö har förresten också utsett en rosa nyans till årets färg: en skir sådan som heter Sweet Embrace.

Men blått är ju också flott

I kontrast till det röda, bokstavligt talat, ser vi fortfarande mycket blått. Mörkblått är lite extra flott, gärna matchat med mörkare trä och jordnära nyanser. Men det är absolut inte fel att snegla åt det gröna hållet, tänk turkosa och blågröna nyanser inspirerade av havet.

Grönt är fortfarande skönt

Skogsgrönt fortsätter vara poppis, absolut – men vill du vara supertrendig kan du gärna satsa på en piggare nyans. Vissa satsar på Grodan Kermit-grönt, andra hejar på Nintendo-grönt. Valet är ditt, men det ska vara en grön nyans som poppar. Eller varför inte välja smaragdgrönt? Det är dessutom en av årets lyckofärger enligt den kinesiska astrologin.

Och gult är aldrig fult

Här är ju vi på SmålandsVillan lite partiska, såklart. Gult är ju vårt signum. Men gula nyanser förutspås bli hett även i år. Gult är ett utmärkt val för dig som vill föra in en piggare känsla i hemmet, men det är faktiskt en kulör som kan skapa många olika känslor. Varmt och ombonat, eller svalt och elegant – allt beror på vilken nyans du väljer.

Mylla och lera

Självklart finns det alternativ även för dig som gillar en mer jordnära färgskala. Hämta inspirationen från Smålands djupa skogar – sten, jord och lera. Allesammans är lugna och naturnära nyanser som trivs fint ihop med mörka träslag, 1970-tals keramik och som grädde på moset: en lurvig ryamatta?

Se upp för att bli för beige

Även om beige är en mysig kulör kan till exempel ett vardagsrum med beige matta, beige soffa och matchande kuddar och filtar bli väldigt – ja, beige. Med andra ord, rätt så platt. Bryt upp med textil i andra kulörer, och kanske ett extra stiligt soffbord? Helheten blir så mycket bättre när något får sticka ut och ta plats.

Men hur målar vi, då?

När du valt dina favoritfärger kanske du vill ha lite tips på hur du ska använda dem? Här är det dels populärt att måla hela rummet, inklusive taket, i en och samma färg. Men trendigast av det trendiga är kanske att jobba med flera olika kulörer och nyanser på väggar, tak och lister. Det skapar en lika personlig som genomtänkt helhet. För visst är det kul med kulör?

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Erica Bernardin Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.