Beställ katalog
  • Trender

Så blir ditt 2024: SmålandsVillan spanar

Efter ett lite väl stökigt 2023 känns det toppen med ett nytt, fräscht år, eller hur? Men vad kan vi vänta oss av 2024? Här dammar vi av spåkulan för en liten trendspaning, häng med!

Bättre tider för plånboken

Hurra! Efter ett tufft år för många plånböcker spår nu chefsekonomerna ljusare tider 2024. Även om Sveriges ekonomi i stort behöver tid på sig att återhämta sig så tror till exempel SBAB både på lägre inflation och lägre räntor under året. Vi håller tummarna för att de får rätt.

Äldre kvinna och man leke i soffan i nybyggt hus

Och på bostadsmarknaden

Mäklarna ser också ljust på framtiden. Man förväntar sig en tryggare, mer stabil, bostadsmarknad där det blir enklare både köpare och säljare att hitta varandra prismässigt. Hos Länsförsäkringar noterar man också en stor efterfrågan på småhus, allra helst energieffektiva sådana. Det beror bland annat på att Sveriges befolkning just nu har en större grupp som är i skedet av att bilda familj. Samtidigt är just småhus en bristvara i många kommuner, så om du bor i en sådan: varför inte utforska dina möjligheter att bygga hus?

Vi längtar efter trygghet

Så långt, allt väl. Men förmodligen kommer vi få leva med en orolig omvärld även 2024. Det förstärker vårt behov av trygghet – vilket inte minst syns i Ungdomsbarometerns trendspaning för 2024. Här tycker fyra av tio ungdomar tycker att det allra viktigaste just nu är att vara tillsammans med familjen. En lite otippat hög siffra i åldern 15-24 år, får man väl säga. Men den här längtan efter trygghet flyttar också in i våra hem, och det syns i flera olika trender.

Hemtrevligt och dopamin decor

Hemtrevligt är på modet, nu ska våra hem inte längre se ut som ett uppslag ut valfri inredningstidning. Det personliga hemmet är inte längre lika med flest fina prylar, utan betydligt mer realistiskt. Det ska synas att någon bor och lever här – med allt vad det innebär av teckningar på kylskåpet och trivsamt vardagsstök. Gärna också med en touch av nostalgi, tänk känslan av barndomens besök hos mormor och morfar. Hemtrevligt, helt enkelt. En annan trend som bubblar är dopamin decor – alltså att inreda med prylar och färger som gör dig glad. Kanske inte helt oväntat då att trendfärgen nummer ett är rött, och allra helst i en klarröd nyans.

Från skärmhjärna till höns på hjärnan

2024 vill vi också lägga mer tid på aktiviteter som är kreativa, metodiska, avslappnande – och skärmfria. Att fixa och dona hemma, med allt från inredning och återbruksprojekt till bakning och matlagning är med andra ord helt rätt. Och naturligtvis vill vi gärna ha ett eget hus att göra det i. Men dagens husdrömmar handlar inte bara om huset i sig. Idag vill vi också odla egna grönsaker, och vi skaffar höns som aldrig förr – även inne i stan.

Unnsdag hela veckan

Oro i världen och ekonomin stoppar oss inte från att unna oss den där guldkanten på vardagen. Från Frankrike rapporteras att exporten av champagne är större än någonsin. I England pratar man om ”The pudding effect”, där 46 procent av britterna säger att de nu unnar sig fler efterrätter än tidigare. Här i Sverige unnar vi oss också både sötsaker, snacks och alkohol även när plånboken fortfarande känner sig lite ansträngd. Men vi utforskar och återupptäcker också billigare mat till vardags – Bullens pilsnerkorv är en klassiker som förutspås bli extra het i år, enligt Food & Friends trendspaning.

Mer helg till folket

Om vi ska förlita oss på stjärnorna så menar astrologerna att fyra tecken bli extra lyckosamma under 2024: väduren, oxen, tvillingarna och stenbocken. Hur det blir med det återstår väl att se, men vi har ett annat – och helt säkert – tecken på att 2024 kommer bli en fantastiskt år. Vi får nämligen fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än vi hade 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag, det gör till exempel att du med bara tre semesterdagar vid julen kan vara ledig nästan två veckor. Det kallar vi ett gott nytt år!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Moa Karlsson Petrusic Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.